Izgradnja

Koridor 5C predstavljaju veliku razvojnu šansu za čitavo područje Hercegovine

Koridor 5C geografski će prolaziti kroz gotovo cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton i protezati će se od Ivana do graničnog prijelaza Bijača, gdje će se uvezati sa autocestom A1 iz Hrvatske.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 09. 2022. u 10:39 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja najvećeg infrastrukturnog projekta u historiji naše zemlje – autoceste na Koridoru 5C, trenutno ima najveći obim radova, priprema i planiranja u Hercegovini. Već u ovoj fazi, zahvaljujući aktivnostima koje se izvode na područjima uz planiranu dionicu, na širem području Čapljine primjetan je značajan obim ulaganja privrednih subjekata i privatnih lica.

Pored direktnog angažmana lokalnog stanovništva na realizaciji projekata izgradnje putne infrastrukture, ljudi koji žive u toj zoni ostvaruju i druge pogodnosti. Prema zacrtanom projektu Autocesta FBiH, Čapljina i Sarajevo jedine su tačke na trasi autoceste koji će imati dvije petlje-ulaz/izlaz što dodatno predstavlja posebnu atraktivnost i magnet ulagačima.

Zbog planiranih poslovnih zona u sklopu kojih će biti i odmorišta za putnike, povećan je interes velikih kompanija. Vijećnik u Gradskom vijeću Čapljina Inel Šejtanić navodi kako je šire područje Čapljine postalo je zanimljivo i građanima za investiciona ulaganja. „Dolazi do naglog poskupljenja nekretnina gdje prolazi autoput. Postoji velika zainteresiranost stanovništva iz Bosne i dijaspore za izgradnju nekretnina sve zbog autoputa i vrlo kratkog vremena putovanja sa ovih područja na Jadran”, rekao je Šejtanić.

Koridor 5C geografski će prolaziti kroz gotovo cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton i protezati će se od Ivana do graničnog prijelaza Bijača, gdje će se uvezati sa autocestom A1 iz Hrvatske.

Izvršni direktor za pravne poslove Autocesta FBiH Ajman Šoše rekao je kako su paralelno sa ovim radovima, u završnoj fazi planovi i projektna dokumentacija za izgradnju dionice Jadransko-jonske autoceste Počitelj - Stolac koja će se spajati upravo na području Čapljine, tako da će ovaj dio Bosne i Hercegovine biti značajno međunarodno čvorište, poveznica evropskog jugoistoka i sjevera. “Sa ovim što je već izgrađeno, sa dionicama koje su u fazi projektovanja, koje su u fazi tenderskog postupka za izbor izvođača, do 2028. možemo imati kroz Hercegovinu izgrađeno više od 100 kilometara autoputa. Znači od granice Hrvatske do Ivana. Ukupna vožnja uzimajući u obzir prosječnu vožnju autocestom iznosila bi 50 minuta”, istakao je Šoše.

Autoceste FBIH kao društveno odgovorno preduzeće kroz sporazum o prijateljskom okruženju sa Gradom Čapljina asfaltirati će gotovo sve lokalne ceste u naseljima kroz koje prolazi autoput. Planirana je izgradnja dva kraka gradskog vodovoda i vodovoda tehničke vode prema naselju Ševaš njive i Krčevine kao i uređenje komunikacijske povezanosti Počitelja sa petljom autoputa i magistralnog puta M17.

U planu izgradnje dionice Tunel Kvanj-Buna uvrštena je i rekonstrukcija puta Domanovići-Buna kao i pristupni put Koridoru 5C, dok su u okviru projektnog zadatka za dionicu Mostar Sjever - Mostar jug i Mostar jug – tunel Kvanj u projektnu dokumentaciju uvršteni zahtjevi lokalnih zajednica. Brojni infrastrukturni projekti koji se rade na i uz Koridor 5C sigurno predstavljaju veliku razvojnu šansu za čitavo područje Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close