Posjeta ministra

Kordić i Ćorić: Hrvatski gospodarstvenici ulagat će u industrijsku zonu u Mostaru

Ministar Ćorić napomenuo je kako je glavna tema sastanka bila ekonomija.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 01. 2022. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski gospodarstvenici zainteresirani su za ulaganje u industrijsku zonu na području Mostara, a Vlada RH i Grad Mostar koordinirat će daljnje aktivnosti po tom pitanju, zaključeno je na današnjem sastanku gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića i ministra gospodarstva i održivog razvoja u Vladi RH Tomislava Ćorića.

''Gospodin Ćorić došao je dati nam podršku u gospodarskom smislu, a razgovarali smo o gospodarskim trendovima, naravno, uz nagalasak na sajam gospodarstva, kao i o zajedničkim projektima, između vlade RH i Gradske uprave, a razgovarali smo o gorućim problemima poput deponije i sličnih pitanja''', kazao je mostarski gradonačelnik.

Foto: Bljesak.info / Sastanak Kordića i Ćorića u Mostaru

Ministar Ćorić napomenuo je kako je glavna tema sastanka bila ekonomija.

''Drago mi je da Mostar u 2022. ulazi sa ambicijom daljnjeg rasta gospodarstva, ali i rasta životnih standrda građana. Veseli nas da gradonačelnik namjeravai ove godine organizirati gospodarski forum, a ono što bi mi sa strane RH cijenili je intenzivnija suradnja hrvatskih poduzeća i bh. poduzeća i to je ono za čim ćemo ići'', rekao je Ćorić.

Hrvatska će, dodao je, na taj forum poslati jako izaslanstvo.

Foto: Bljesak.info / Sastanak Kordića i Ćorića u Mostaru

''Ideja gospodina Kordića bila je da se predstave mogućnosti ulaganja u grad mostar, odnosno industrijsku zonu i dijelove koji su neiskorišteni. Uvjeti za investicije su dobri, a to je zanimljivo hrvatskim firmama koje su ovdje prisutne, a ja sam siguran da će njima to biti zanimljivo. Hrvatska gospodarska komora će biti također na ovom forumu i vjerujem da će i neki ministri iz RH doći i nazočiti forumu'', dodao je Ćorić.

Podvukao je kako su razgovarali i o problemima gospodarenja otpadom.

''Pitanja gospodarenja otpadom i zaštita okolišta tište i veće sredine od grada Mostara, kao i digitalizacija, a danas smo podijelili mišljenja s kolegama iz Gradske uprave i drago mi je da je gradonačelnik Kordić zauzeo smjer digitalnog razvoja kao smjer u kojemu će ići i veseli me činjenica da ćemo i tu ostvariti dobru suradnju'', poručio je Ćorić.

Foto: Bljesak.info / Sastanak Kordića i Ćorića u Mostaru

 

Kada je u pitanju deponija Uborak, sudionici sastanka istaknuli su kako su pričali i o tom pitanju.

''Potpisali smo ranije jedno mandatno pismo kako bi krenuli sa planom prilagodbe deponije, on je petogodišnj i ideja je da se lokalitet Uborak sanira u potpunosti, a morat ćemo otvoriti novu kazetu da imamo gdje sa otpadom u periodu sanacije. Možda uvedemo i privatnog partnera u cijelu priču da ubrzamo cijeli sustav, jer dosta vremena je izgubljeno, kazeta je popunjena, a kako Mostar u ovoj godini ne bi imao problem s otpadom moramo biti brzi i na tome radimo ovih dana i svakodnevna nam je tema. Jutros sam imao sastanak sa direktorom deponije i pokušavamo riješiti problem vrećica koje lete okolo, nošeni burom, ali to je naša zbilja na kojoj radimo svakog dana'', rekao je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Sastanak Kordića i Ćorića u Mostaru

Ćorić je dodao kako je Hrvatska od 1. siječnja ove godine zabranila plastične vrećice te da i BiH na nacionalnoj razini treba iči u tom smjeru.

''Smjer zelene tranzicije u Europi, a BiH je dio Europe, nema alternativu. To nosi prelazak na čiste tehnolgije, povišeni stupanj digitalizacije i nova rješenja i vjerujem da Grad Mostar i BiH trebaju iči u tom smjeru'', poručio je Ćorić.

''Što se tiče pitanja gospodarenja otpadom, dotaknuli smo se pitanja sancije odlagališta, s tim problemom se muči i RH sa znatno većim sredstvima, a sanacija odlagališta je izazov koji je kontinuiran, uz ali uz izgradnu centara za gospodarenjem otpadom stvari se mogu riješiti, a to je izazov gotovo svih zemalja. Naša praksa koju smo imali mora se napuštati, da se otpad odlaže na površinama, a moramo biti svjesni da je otpad u svojoj najvećoj količini potencijalna sirovima, ali ako imamo sustav odvajanja, može se iskoristiti veći njegov dio'', istaknuo je hrvatski ministar.

Foto: Bljesak.info / Sastanak Kordića i Ćorića u Mostaru

''Grad Mostar i većina jedinica lokalne samouprave moraju razmišljati kroz jedan nacionalni model, a mi smo zainteresirani kao RH za suradnju u pograničnim područjima u vodno-komunalnoj strukturi, ali i suradnji po pitanju otpada. Rijeka Neretva je ono što vezuje BiH i RH i jedinice lokalne smaouprave uz Neretvu i koje budu imalie pproblem, a  žele surađivati u gospodarenju otpadom, kod nas će naći razumijevanje'', zaključio je ministar Ćorić.

Dotaknuo se i pitanja projekta Gornji Horizonti.

Foto: Bljesak.info / Sastanak Kordića i Ćorića u Mostaru

''Pitanje smo do sada prepuštali hrvatskoj elektroprivredi koja je zainteresirana strana, a što se tiče samog projekta jasno upućujemo na negativne učinke koje projekt ima na dolinu Neretve, posebno na područje Ploča, Opuzena, Metkovića i Čapljine. Inzistirat ćemo na poštivanju konvencija i principa koji se moraju poštivati kod svih projekata koji imaju prekogranični utjecaj. Hrvatska je upozoravala da projekt ima prekogranični utjecaj, a mi ćemo i dalje inzistirati na tome da je riječ o procesima prilikom kojih se moraju poštivati i uvjeti života građana u tim područjima'', poručio je jasno Ćorić.

Kopirati
Drag cursor here to close