BiH preuzima gornji dio neba

Kontrolori leta čekaju 5. prosinac

Potrebni uređaji su instalirani, kontrolori leta školovani i samo nebo je granica. Ili će ovo i dalje ostati ideja visoko u oblacima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 10. 2019. u 08:38 Bljesak.info
Preuzimanje kontrole gornjeg dijela neba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša zemlja bi, tvrde nadležni, početkom prosinca trebala preuzeti kontrolu gornjeg dijela neba iznad 10 tisuća metara, koje od 1998-e godine kontroliraju susjedne Hrvatska i Srbija.

Potrebni uređaji su instalirani, kontrolori leta školovani i samo nebo je granica. Ili će ovo i dalje ostati ideja visoko u oblacima.

Pregovaranje je završeno s predstavnicima Republike Srbije, tvrde u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, a uskoro slijede pregovori s Crnom Gorom, a potom sastanak izaslanstva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Cilj zaključivanja novih međudržavnih sporazuma je jasno definiranje linija do kojih se kontrolira zračni prostor iznad BiH. Datum kada kontrolori počinju aktivnosti u vezi s reguliranjem zračne plovidbe, prema najavama nadležnih, je 5. prosinac.

Školovani kontrolori leta

''To znači preuzimanje kontrole gornjeg dijela neba, kontrolori su školovani u Češkoj, Finskoj, Srbiji i Hrvatskoj. 67 kontrolora je prošlo, ili su u završnoj fazi tog procesa, neki od njih su već na svojim mjestima, ostale očekujemo do 5. prosinca kada je i najavljen sam taj čin preuzimanja'', govori Zoran Andrić iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Izgradnja sistema kontrole letenja ukupno je koštala 27 milijuna eura. Danas ne postoje više nikakve tehničke ni kadrovske prepreke za preuzimanje kontrole u našem cjelokupnom zračnom prostoru, tvrde u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

''Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH je sve svoje obveze ispunila… Također, BHANSA je zajedno s drugim tijelima institucija proteklih godina uložila ogromne napore kako bi ovaj cilj bio ostvaren'' , govori Rade Zucić iz BHANSA

Prometni i zračni inženjer Omer Kulić smatra da se to, ipak, moglo i ranije dogoditi. Kao primjer navodi zemlje iz regije, te da je primjerice Sloveniji trebala godina, Sjevernoj Makedoniji tri, a Bosni i Hercegovini 15.

Opstrukcije Beograda i Zagreba

Jednom od najvećih grešaka smatra potez Direkcije civilne avijacije BiH, koja je inicijalno bila zadužena da taj sustav napravi, u vezi s kupovinom radara, jer je umjesto onih kakve imaju Beograd i Zagreb, kupljen španjolski. No, osim grešaka bilo je, smatra Kulić, i opstrukcija.

''Moram reći da jedna vrlo moćna opstrukcija dolazi od naših susjeda, od Beograda i Zagreba kojima nije u interesu da mi to uradimo zato što oni naplaćuju usluge koje pružaju za kontrolu neba BiH, pola s jedne, pola s druge strane. Znači uzimaju dobre pare i njima je u interesu da se to što duže produži…To su desetine milijuna maraka na godišnjoj razini…'', objašnjava Omer Kulić, prometni i zračni inženjer.

Do 5. prosinca

No, taj novac, dodaje naš sugovornik, ne gubimo, jer u Bosni i Hercegovini do sada i nije rađen taj posao. А оd trenutka kada BiH preuzme i taj dio obveza, poručuju iz nadležnog državnog ministarstva, novac koji bude dolazio u zemlju, bit će korišten isključivo za potrebe provođenja te kontrole.

''Definitivno je to novac koji će se trošiti u BiH ali novac koji se isključivo može koristiti za potrebe zračnog prometa, objašnjava Zoran Andrić, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Naš sugovornik, koji je i prometni pilot instruktor, ne dvoji da će sve, ipak, biti završeno do 5. prosinca. Kategorično odbacuje navode o kojima je bilo govora u dijelu javnosti da BiH ne raspolaže tehnikom za kontrolu zračnog prostora iznad 10.000 metara kad je riječ o radarima.

Sarajevski radar, napominje, služi za prilaz za avione koji slijeću na aerodrom, a jahorinski kontrolira teritoriju BiH. No, da bi jedno područje bilo pokriveno, uvijek se kombinira više radara, čije slike šaljemo i uzimamo i iz drugih država.

Kopirati
Drag cursor here to close