Optimizam

Obećanje: 350 radnih mjesta u Varešu

Građani jedne od najnerazvijenijih općina u BiH, s puno optimizma dočekuju najavljeni početak rudarskih radova u ovoj maloj općini.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 02. 2021. u 08:43 Bljesak.info
Rudarstvo ponovo u Varešu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije izdalo je rješenje za površinsku eksploataciju i preradu olova, cinka i barita kompanijama Adriatic Metals i Eastern Mining na području Vareša, izvijestila je BHRT.

Predstavnici Vlade Federacije i stranih investitora složni su u ocjeni da početak eksploatacije u Varešu predstavlja važnu prekretnicu, ne samo za stanovnike te općine, nego za rudarstvo u BiH.

Strani investitori, nakon nekoliko godina pripremnih i glavnih istraživanja, dobili su rješenje za početak eksploatacije i prerade ruda olova barita i cinka na lokalitetu Veovača u općini Vareš. BHRT tvrdi da građani jedne od najnerazvijenijih općina u BiH, s puno optimizma dočekuju najavljeni početak rudarskih radova u ovoj maloj općini.

Optimizam ne kriju ni u općini Vareš gdje ističu da su veoma značajna i dosadašnja ulaganja stranih investitora koji su pokazali visok nivo spremnosti da surađuju s lokalnom zajednicom. Ohrabruje i činjenica da se uz jednog uposlenog u rudniku veže najmanje sedam radnika u drugim granama privrede, piše BHRT.

''S početkom iskopavanja, s početkom eksploatacije – što to znači za općinu za kanton za federaciju ,za državu je upošljavanje, nova radna mjesta, porezi koji idu sa svim tim koji se dijele kako se dijele već , ali pored toga koncesijske naknade koje se plaćaju već, imate tu neku jednokratnu plus koncesijska naknada koja se plaća u sklopu eksploatacije na osnovu količine rude koje iskopate…'', Admir Teletović, izvršni direktor Eastern Mining Sarajevo


''Od tone ide koncesijski dio u državu, a lokalna zajednica, zna se – po važećim zakonima 70% dobiva nazad i to je ono o čemu govorimo cijelo vrijeme, da će to biti početak novog razvoja općine Vareš i vratiti nas nazad na rudarske staze na kojim smo bili stotinama godina'', kaže Zdravko Marošević načelnik Općine Vareš

Kada počne eksploatacija i prerada rude posla će biti za oko 350 direktno zaposlenih u rudniku. Strani investitori do sada su uložili oko 20 milijuna maraka, a do otvaranja radova u rudniku bit će ukupno uloženo 180 milijuna maraka.

''Dodamo li svemu ovome i priču koja se u javnosti pojavila prije nekoliko dana, o tome da bi se na području Vareša mogla uskoro graditi velika turistička naselja, onda je optimizam stanovnika Vareša, da bi ova općina ponovo mogla biti jedan od najrazvijenijih u BiH, sigurno utemeljen i opravdan'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close