Koncesije

Koliko Neretva novca odnosi?

U odnosu na dvije elektroprivrede godišnje koncesijske naknade iz oblasti vodoprivrede od njih 11, s koliko su zaključeni ugovori, uplaćuju samo dva koncesionara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 07. 2019. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nemaju zaključene koncesijske ugovore s javnim elektroprivrednim poduzećima po osnovu korištenja hidro-akumulacija na rijeci Neretvi, u kantonalnu kasu se od Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB godišnje slijeva 14,8 milijuna maraka, objavio je Dnevni avaz.

''Ovaj novac dva elektroprivredna pouzeća plaćaju na osnovu Zakona o vodama HNŽ-a koji je usvojen 2013. godine, a donošenje ovog dokumenta, u obje kompanije je dočekano na nož te su odbijali plaćati po nešto više od sedam milijuna KM na ime vodnih naknada za korištenje hidropotencijala na području HNŽ-a za proizvodnju električne energije'', piše Avaz.

No, kada su im općinski sudovi blokirali račune, u dvjema elektroprivredama su popustili i počeli s uplatama. Potvrđeno je to u posljednjem izvještaju federalnih revizora koji je nedavno urađen u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ.

Međutim, u odnosu na dvije elektroprivrede godišnje koncesijske naknade iz oblasti vodoprivrede od njih 11, s koliko su zaključeni ugovori, uplaćuju samo dva koncesionara.

Ostalih devet, a riječ je o malim hidroelektranama na rijeci Neretvi i to na području Jablanice i Prozora i Rame, navedeno je u izvještaju, nisu izgradili potrebne objekte ili nisu pribavili sve potrebne akte i dokumente.

Također, ranijim odlukama Vlade HNŽ, postupci za dodjelu koncesije za izgradnju mini hidroelektrana su dodjeljivani općinama, pa je tako na području Prozora zaključeno sedam ugovora, a Konjica 10.

Kako je navedeno, s područja Prozora u kantonalni proračun je lani uplaćeno svega 9.918 KM jer četiri mini-hidroelektrane nisu u pogonu. Općina konjic, piše Avaz, nije kantonu prenosila dio pripadajućih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close