Ekonomski razvoj Mostara

Klub vijećnika Koalicije za Mostar: Četiri odluke za ekonomski razvoj Grada

Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 nastavlja s predlaganjem i djelovanjem u pravcu fokusa na ekonomski razvoj Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 04. 2022. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub vijećnika Koalicije za Mostar, danas je uputio u proceduru prema Gradskoj upravi nove četiri Odluke koje imaju za cilj konkretno stvaranje povoljnog gospodarskog okruženja i ekonomskog razvoja Grada Mostara. 

∙ Odluka o formiranju Info pulta za privredu pri Centru za informacije u Gradskoj upravi Grada Mostara;
∙ Odluka o pokretanju postupka certifikacije Grada Mostara po programu BFC SEE-Grad s povoljnim poslovnim okruženjem;
∙ Odluka o formiranju Ekonomskog vijeća Grada Mostara;
∙ Odluka o imenovanju komisije za izradu plana provođenja projekata putem javno privatnog partnerstva.

U priopćenju navode kako Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 ovim Odlukama, nakon poslanih u proceduru i usvojenih na Gradskom vijeću Odluka o pogodnostima investitorima u prerađivačkoj djelatnosti i pogodnostima za gradnju i razvoj u ruralnim područjima nastavlja s predlaganjem i djelovanjem u pravcu fokusa na ekonomski razvoj Mostara.

Odluka o formiranju Info pulta propisuje da se fizički i ljudskim resursima osposobi i kapacitira jedinstvena kancelarija za isključivu suradnju i pomoć privrednicima. Tu bi privrednici mogli da na  jednom mjestu dobiju sve informacije i upute u vezi osnivanja i provođenja svog poslovanja u  administrativnom smislu. Neke od značajnih informacija i suradnje su postupak registracije firme, mogućnosti građenja i slobodne građevinske parcele, pomoć pri dobivanju urbanističke suglasnosti, građevinske i upotrebne dozvole, informacija o olakšicama i pogodnostima, te  investicijskim mogućnostima, navode predlagači.

Odluka o pokretanju postupka certifikacije propisuje zaduženje za Gradonačelnika da u predviđenom roku pripremi aplikaciju i podnese prijavu Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski  razvoj (NALED) za dobivanje certifikata BFC SEE.

Ovaj certifikat gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem služi kao instrument koji omogućava uvid u kvaliteta lokalne zajednice u  pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje se nude potencijalnim investitorima.

Odluka o formiranju Ekonomskog vijeća Grada Mostara propisuje da osnovano vijeće priprema  i predlaže tijelima Grada Mostara mjere za poboljšanje poslovnog okruženja s ciljem rasta gospodarstva Grada Mostara. Sastojalo bi se od 13 članova.

Ekonomsko vijeće je zamišljeno kao tijelo za javno-privatni dijalog sastavljeno od predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora.

Odluka o imenovanju komisije za izradu plana provođenja projekata putem javno-privatnog partnerstva propisuje da komisija sačinjava plan provođenja projekata JPP-a za koje Grad Mostar ima interesa, a sve u cilju boljeg rješavanja problema sa idejama i podjelom poslovnih rizika s privatnim partnerima, navodi se u priopćenju Kluba vijećnika Koalicije za Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close