Susret

Kini sve prihvatljivo, samo da gradi ceste u BiH

Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 08. 2017. u 12:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska veleposlanica u BiH Chen Bo rekla je kako je izgradnja transportne infrastrukture u BiH polje na kojem Kina i BiH mogu imati izuzetnu suradnju i uspješne projekte.

Nakon susreta s ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom, rekla je kako je za kineske kompanije je prihvatljiv svaki model financiranja i gradnje te naglasila spremnost Veleposlanstva Kine na svaki vrstu međusobne suradnje i podrške, i kad su u pitanju projekti na Koridoru 5C, ali i projekti vezani za aerodrome i elektronske komunikacije u BiH.

U priopćenju iz Ministarstva navodi se kako je konstatirana obostrana zainteresiranost za unapređenje suradnje u oblasti izgradnje prometne infrastrukture u BiH, energetskih objekata i razvoja 4G mreže Jusko je izrazio očekivanje da će kineske kompanije i investitori pronaći interes da sudjeluju u izgradnju Koridora 5C, koji je kapitalni i najvažniji infrastrukturni projekt u BiH. Pritom podsjetio da je ostalo još dosta neizgrađenih dionica autoputa na Koridoru 5C i da je to prostor koji može biti atraktivan i za kineske investitore i građevinske kompanije.

Pored Koridora 5C, ministar Jusko je kao drugu na listi prioriteta izdvojio trasu autoputa Orašje - Brčko – Tuzla - Žepče koja bi se kod Žepča uključivala na Koridor 5C. Rekao je kako je veliki problem kod gradnje autoputeva u BiH istrošeni model financiranja putem kreditnih zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija, a to bi se moglo promijeniti uvođenjem modela javno – privatnog partnerstva i koncesija.

Također, ministar Jusko je uvjeren da veliki broj kineskih kompanija može sudjelovati i u razvoju 4G mreže u BiH, ne samo kad je u pitanju instaliranje opreme, nego i kad se radi o održavanju sistema i edukaciji domaćeg osoblja.

Kineska veleposlanica rekla je kako je uvjerena da BiH ima potencijal i atraktivne projekte, a kineske kompanije imaju kapital, iskustvo i razvijenu tehnologiju, što su i pokazale širom svijeta sudjelujući u financiranju i gradnju velikih infrastrukturnih projekata, uključujući i one u našoj regiji, u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Podsjetila je kako su kineske kompanije izgradile i termoelektranu u Stanarima kod Doboja, da su vrlo zainteresirane za izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, te da će uskoro početi s realizacijom još nekih energetskih projekata u BiH.

Kineska veleposlanica je naglasila i turistički potencijal BiH i zainteresiranost kineskih turista za našu zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close