Kamenolom u Kuti Livču: Studija više iz ureda, nego s terena
Iako su iz Instituta naveli kako je utjecaj na okoliš nizak, odnosno zanemariv, mještani su više puta iznijeli protuargumente koje nije mogao pobiti niti izlagač Studije.

Kamenolom u Kuti Livču: Studija više iz ureda, nego s terena

Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 01. 2024. u 16:31 Bljesak.info / M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobro organizirani mještani Kuti Livča kod Mostara na današnjoj javnoj raspravi iznijeli su više nepobitnih činjenica koji se suprotstavljaju novoj Studiji utjecaja na okoliš i izdavanje okolinske dozvole za projekt otvaranja pogona za eksploataciju i preradu kamena krečnjaka i dolomita na površinskom kopu kamenolom Zukulja kod Mostara.

Iako su iz Instituta Kemal Kapetanović iz Zenice, koji je vršio ispitivanja za ovu Studiju, naveli kako je utjecaj na okoliš nizak, odnosno zanemariv, mještani su više puta iznijeli protuargumente koje nije mogao pobiti niti izlagač Studije, koji je inače i vršio ispitivanja za nju.

Foto: Bljesak.info / Detalji s javne rasprave u Potocima
Foto: Bljesak.info / Detalji s javne rasprave u Potocima

Više iz ureda, nego terena

Blizina kamenoloma obližnjim kućama, utjecaj na podzemne vode, minirano područje oko kamenoloma, pristupni put, samo su neki od primjedbi koje su mještani iznijeli tijekom javne rasprave. Posebno su upozorili na nemarno urađenu Studiju kada su upitanju utjecaj buke na okolno stanovništvo, zagađenje prašinom kao i zagađenje podzemnih voda. Naveli su da je u Studiji loše, gotovo nemarno, urađeno ispitivanje utjecaja miniranja na stanovništvo tijekom eksploatacije kamena.

''Očekivali smo da će Studija biti kvalitetno urađena, da će biti iznesene činjenice ali ovo je više urađeno iz ureda, nego s terena'', naveli su mještani Kuti Livča.

Jednoglasno su poručili kako nemaju ništa protiv investitora, ali da su protiv otvaranja kamenoloma koji se nalazi neposredno blizu njihovih kuća. Zahtijevaju od Grada da investitoru pronađe novu lokaciju za kamenolom.

Javna rasprava o Studiji održana je u Kulturnom centru u Potocima u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Iako su bili pozvani predstavnici Grada Mostara, gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, nisu se odazvali. Investitore, Društvo za vađenje šljunka i pijeska i trgovinu građevinskim materijalom Majdan kuti d.o.o Mostar, predstavljali su njihovi odvjetnici.

Foto: Bljesak.info / Detalji s javne rasprave u Potocima

Interesi konkurenata, ne mještana

Odvjetnik Milenko Krčum, koji zastupa investitore, kazao je kako se ovdje ne radi o interesu mještana, nego o interesima konkurenata.

''Ovdje se previše manipulira. Ne radi se ovdje o nikakvim interesima mještana, oni su ovdje sekundari. Ovdje se radi o interesu konkurenata koji žele spriječiti turskog investitora da postane glavni dobavljač kamena za izgradnju autoceste, posebno tunela'', kazao je Krčum.

Navodeći kako su investitori inače ugledni poslovni ljudi koji upravljaju nizom rudnika, Krčum je istaknuo kako postoji i drugi utjecaji o kojem nije iznosio više podataka, kazao je da će se o njemu govoriti više tijekom postupka.

Foto: Bljesak.info / Detalji s javne rasprave u Potocima

Mještane Kuti Livča podržali su i predstavnici drugih ekoloških udruga iz Mostara koji su poručili kako se danas brojni građani Mostara, koji se nalaze u sličnim problemima, trenutno bave posljedicama Prostornog plana Grada Mostara koji je 2012. godine donesen pod ''sumnjivim'' javnim raspravama.

Aktivisti su pozvali Federalno ministarstvo okoliša i turizma da ubuduće nadgledaju kakve, i pod kojim pravilima, gradske institucije organiziraju ove javne rasprave.

Mještani Kuti Livča u roku od 15 dana svoje argumente protiv nove Studije o utjecaju kamenoloma na okoliš mogu uputiti Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, nakon čega slijedi daljnja procedura.

Skidanje s Prostornog plana

Javnu raspravu o Studiji utjecaja na okoliš za kamenolom u naselju Kuti obvezni je dio obnovljenog postupka za izdavanje okolinske dozvole. Naime, okolinska dozvola se ne može izdati ukoliko Studija utjecaja na okoliš pokaže da kamenolom u naselju Kuti predstavlja opasnost za mještane.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Mostara je krajem 2022. godine donijelo zaključak kojim se obvezuje da će odmah po završetku sudskog spora u vezi kamenoloma Kuti, ako bude donesen u korist udruženja Kuti, pokrenuti proceduru skidanja majdana Kuti iz Prostornog plana Grada Mostara. Nakon toga je Kantonalni sud u Sarajevu 26.01.2023. godine poništio Okolinsku dozvolu za otvaranje kamenoloma, odnosno utvrdio da ona nije izdana u skladu sa zakonom.

Međutim, Gradsko Vijeće Grada Mostara tvrdi da tek nakon ponovljenog postupka i donesene konačne sudske presude može pristupiti pokretanju procedure koja se u zaključku navodi.

Kopirati
Drag cursor here to close