Pogled u prošlost

Kako je prije osam godina zapela odluka o parkingu i prepoznaju li se 'Papci'?

Na toj sjednici rečeno je kako će se ''odgovori na većinu od tih pitanja moći dati teku u hodu, odnosno tek nakon što se po početku rada Javnog poduzeća Mostar parking dobiju konkretniji podaci o situaciji na terenu''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 05. 2019. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradsko vijeće Mostara još jednom je odgodilo izjašnjavanje o odluci kojom se regulira način naplate parkiranja, kao i korištenje javnih parkirališta na području Mostara. Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća stručnjaci Zagrebparkinga, poduzeća koje je izradilo Prijedlog odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Mostaru, pokušali su dati odgovor na brojna pitanja i nedoumice koje su se pojavile u javnosti vezano za regulaciju mirujućeg prometa u gradu na Neretvi'', stoji u agencijskoj vijesti od 12. svibnja 2011. godine.

Na toj sjednici rečeno je kako će se ''odgovori na većinu od tih pitanja moći dati teku u hodu, odnosno tek nakon što se po početku rada Javnog poduzeća Mostar parking dobiju konkretniji podaci o situaciji na terenu''.

Dakle, prije osam godina objavljeno je kako bi ''uvođenje reda u ovu oblast trebalo ići etapno, s probnim periodom u kojemu bi se vlasnici automobila bili upoznati s novim zakonskim rješenjima, istaknuto je na sjednici''.

''Odgovarajući na pitanja vijećnika kako se građanima može naplaćivati parking na parkiralištima u sklopu stambenih naselja, a da im nitko ne garantira da će imati mjesto na kojem mogu ostaviti svoj automobil s obzirom na kronični nedostatak mjesta za parking, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako se problem mirujućeg prometa može riješiti samo izgradnjom novih parkirališnih mjesta'', navodi se u vijesti.

''Kako u ionako opterećenom gradskom proračunu nema sredstava za tu namjenu, nužno je što hitnije početi ubirati prihode od postojećih parkirališta i uličnih parking mjesta'', rekao je tada gradonačelnik Bešlić.

Agencija Fena pisala je kako je ''s ciljem da se dobije što prihvatljivije zakonsko rješenje, Gradsko vijeće Mostara odlučilo odgoditi izjašnjavanje o ovoj odluci za neku od sljedećih sjednica, a u međuvremenu bi vijećnici svoje primjedbe i sugestije trebali uobličiti u konkretne amandmane''.


''S dnevnog reda današnje sjednice, zbog tehničkih nedostataka imovinsko-pravnog karaktera, povučene su i odluke o davanju na privremeno korištenje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta za uređenje parking prostora i uspostavljanja parking prostora za odlaganje nepropisno parkiranih vozila na lokalitetima iza zgrade federalnih institucija, iza zgrade bivšeg HIT-a i lokalitetu Južni logor'', navedeno je.

Od tada pa do danas, mostarski parking jedan je od gorućih problema kojem se, očito, nema tko ozbiljnije posvetiti. Aparati za naplatu parkinga nijemo i beskorisno stoje po mostarskim ulicama. Neki su fizički nestali.

Spomenuti lokalitet iza zgrade federalnih institucija, koji je nedavno asfaltiran, pokazao je samo neozbiljnost i Grada i gradskog poduzeća jer ga je zapečatila inspekcija jer se parking naplaćivao bez fiskalne kase.

S druge strane, Mostarci žive u kaosu ''mirujućeg prometa''. Automobili se parkiraju po zelenim površinama, pločnicima, šetalištima, ali i na sred prometnica. Nitko ih, naravno, ne kažnjava, a pješaci se moraju boriti, uz razne prepreke, moraju boriti i s nesavjesnim ''parkirašima''.

A njih već nekoliko mjeseci prati ''patrola'' koja na Facebooku bilježi sva nepropisna parkiranja. Grupa Mostarski Parking Papci puna je ''vratolomija'' mostarskih vozača. Pitanje je samo hoće li se oni koji se prepoznaju na slikama posramiti, kad se već nitko ne srami za propale projekte.

Kopirati
Drag cursor here to close