Je li zbog Airbnba porasla cijena najma stanova?

Istraživanje je pokazalo kako je zbog kratkoročnog najma stanova i kuća koje je popularizirao Airbnb, porasla cijena dugoročnih najmova – u ovoj kompaniji ne slažu se s tim rezultatima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 05. 2018. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Airbnb na jednostavan je način omogućio povezivanja osoba koje nude smještaj s ljudima koji traže kratkotrajan najam kuća i stanova – od samo nekoliko dana pa do cijelog tjedna ili više tjedana.

Pokazalo se kako nekim iznajmljivačima ima više smisla nekretninu iznajmiti putem ovog servisa jer s kratkoročnim najmom, ako imaju dovoljan broj mjesečnih gostiju, mogu puno više zaraditi u odnosu na klasičan mjesečni najam.

Ovom su situacijom, odnosno takvim načinom najmova zadovoljni iznajmljivači i korisnici, odnosno putnici iz drugih gradova, no kratkoročni najmovi loše djeluju na stanovnike tih gradova jer je zbog Airbnba cijena (dugoročnih) najmova u nekim gradovima tijekom posljednjih godina porasla, javlja Zimo.co.

Tako e barem pokazalo istraživanje kojeg je proveo grad New York o utjecaju ovog servisa na cijene najmova u ovom gradu te je za svakih 1 posto stambenih jedinica koje se iznajmljuju putem Airbnba, zabilježen porast najma od skoro 1,6 posto, pri čemu su ove brojke puno veće u četvrtima koje su popularne među turistima.

U razdoblju između 2009. i 2016. godine, Airbnb utjecao je na povećanje cijene najmova od skoro deset posto, pokazalo je navedeno istraživanje, odnosno u 2016. stanovnici New Yorka platili su oko 616 milijuna dolara više za najam stanova zbog pritiska na cijene za koji je zaslužan Airbnb.

Nakon objave rezultata ovog istraživanja, iz Airbnba poručili su kako se ne slažu s tim rezultatima te kažu kako državni službenici ne smiju iskorištavati svoju moć za širene lažnih informacija i njihovo iskorištavanje za vlastiti napredak u političkoj karijeri.

Ovaj izvještaj, tvrde u Airbnbu, pogrešno prikazuje činjenice i koristi pogrešnu metodologiju te izvlači pogrešne zaključke, a Chris Lehane, jedan od šefova globalnog razvoja pozvao je na povlačenje tog izvještaja te sumnja da iza njega stoji hotelska industrija.

U New Yorku smatraju kako je problem prilikom što točnijeg izračuna utjecaja ovog servisa za najam na cijene što Airbnb ne dijeli podatke s gradovima u kojima posluje, zbog čega je teško izračunati konkretne efekte i utjecaj te kompanije na porast cijena smještaja.

Također, smatraju kako je ovo odlična prilika da im Airbnb napokon preda te podatke o smještaju i cijenama stanova kako bi se mogli proučiti i analizirati i na temelju njih dobiti neke konkretnije (i točnije) informacije o utjecaju ove kompanije na tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close