Je l' dovoljno?

Javnim emiterima milijuni za neovisnost

U Delegaciji EU u Sarajevu su pojasnili da je BiH jedna od zemalja u regiji koja će biti korisnica programa tehničke pomoći Europske komisije za medije...
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 09. 2020. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija započinje novu seriju medijskih projekata, jer je nedavno odobren dvogodišnji program podrške javnim emiterima na zapadnom Balkanu, a uskoro se očekuje i nastavak tehničke podrške neovisnim i profesionalnim medijima u cijelom regiji, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Europskoj komisiji.

Naime, kako je pojašnjeno, što se tiče javnih emitera, cilj je ojačati neovisnost i osposobljenost javnih emitera da točno i objektivno, bez političke pristranosti obavještavaju javnost o svim događajima koji su u interesu javnosti.

U Delegaciji EU u Sarajevu su pojasnili da je BiH jedna od zemalja u regiji koja će biti korisnica programa tehničke pomoći Europske komisije za medije javnog servisa na zapadnom Balkanu.

"Program uključuje javne emitere i druge relevantne aktere, kao što su parlamentarni odbori zaduženi za pitanja medija, regulatorna tijela te upravna tijela javnih servisa. Od ovog mjeseca jedna od aktivnosti ovog programa je pružanje ekspertize i pomoći pri optimizaciji operacija usljed nepovoljne ekonomske situacije izazvane posljedicama pandemije Covid-19", pojasnili su.

Kako su naveli, paralelno s tim, Program za civilno društvo i medije za 2020. Nastavit će sveobuhvatnu podršku medijima kao sektoru industrije u okviru IPA II, fokusirajući se na tehničku i podršku neovisnim medijima u poboljšanju komunikacije s javnošću i ekonomske održivosti.

"EU će i dalje podržavati novinare i medijske radnike u BiH u važnom poslu koji obavljaju, uključujući financijske instrumente, ali je ključno da vlasti u BiH učine više na kreiranju povoljnog okruženja za slobodu medija na putu zemlje ka EU", naglasili su.

Što se tiče programa javnih emitera, projekt je vrijedan 1,5 milijuna eura, a uz Europsku komisiju, bit će implementiran s partnerima koji uključuju Europsku uniju emitera, Europsku novinarsku federaciju, Međunarodnu novinarsku federaciju, Euroviziju, BIRN i austrijski javni emiter ORF.

Uključeni su javni emiteri iz BiH, Albanije, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a kako je naglašeno, ovaj projekt će se nasloniti na prethodni projekt.

"Implementirat će se regionalni zajednički principi o prihodima i upravljanju s poboljšanim smjernicama za uredništvo i u odnosu na najbolje prakse u proizvodnji programa, koja je usvojena od strane svih uključenih strana", navedeno je na stranici Europske komisije.

Program je podijeljen na devet oblasti, koje se odnose na financiranje, upravljanje, reforme menadžmenta, ispitivanje javnog mnjenja, uredničke standarde, integrirane redakcije, program za djecu i mlade, istraživačko novinarstvo i arhivu.

Kao i u Programu za civilno društvo i medije za 2020, poseban naglasak će biti stavljen na informisanje u oblasti Covida i izazova s kojima su javni emiteri suočeni. Johann Sattler, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU, je pokrenuo i projekt "Zajedno smo Europa", koji je namijenjen edukaciji i upoznavanju novinara redakcija u BiH s navodima iz Mišljenja Europske komisije o kandidaturi BiH i 14 ključnih preporuka, navele su banjalučke novine.

Kopirati
Drag cursor here to close