Neefikasnost

Javne zgrade u BiH troše tri puta više energije od prosjeka u EU

Federalno ministarstvo prostornog uređenja organizator međunarodne konferencije o energetskoj efikasnosti…
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 06. 2022. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je okarakterizirana kao zemlja sa vrlo visokim stupnjem energetske neefikasnosti u sektoru zgradarstva, industrije i usluga.

Stoji to u najavi Federalnog ministarstva prostornog uređenja Bosne i Hercegovine koje 14. rujna organizira međunarodnu konferenciju “Poboljšanje okruženja za energetsku efikasnost u sektoru javnih zgrada u Bosni i Hercegovini” u Sarajevu.

''Prosječna potrošnja energije u javnim zgradama u Bosni i Hercegovini je tri puta veća od prosjeka u EU, što ih kategorizira kao potpuno energetski neefikasne zgrade. Uzrok sporog napretka u poboljšanju energetske efikasnosti (EE) u Bosni i Hercegovini su neharmonizirani zakoni i nepostojanje podzakonskih akata u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije kao i nepostojanje mehanizama financiranja'', navelo je ministarstvo.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina ima jedan od najznačajnih potencijala za skladištenje energije u regiji i mogla bi bazirati svoj dalji srednjoročni ekonomski razvoj i kreiranje novih radnih mjesta na mjerama poboljšanja EE u javnom i stambenom sektoru.

Međunarodna konferencija “Poboljšanje okruženja za energetsku efikasnost u sektoru javnih zgrada u Bosni i Hercegovini”, okupit će sve zainteresirane aktere na lokalnom tržištu energetske efikasnosti i iz sektora javnih zgrada kako bi razgovarali o svim aspektima relevantnim za EE u javnim zgradama, posebno o modelima financiranja i izgradnji kapaciteta.

''S ciljem uklanjanja postojećih prepreka za razvoj tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti u sektoru javnih zgrada, ovaj događaj poslužit će kao platforma za prezentiranje novih ideja i rješenja koja će Bosni i Hercegovini pomoći u procesu pristupanja EU i ispunjavanju zahtjeva iz Ugovora o energetskoj zajednici. Konferencija će ugostiti ugledne domaće i međunarodne stručnjake koji će prezentirati svoja.

Kako je navedeno, zaključci konferencije bit će iskorišteni za kreiranje stimulirajućeg okruženja za energetsku efikasnost u sektoru javnih zgrada, te brži napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

Kopirati
Drag cursor here to close