Imaju samo dva

Iz RS-a se bune: Srpskoj određuju projekte, FBiH ima odriješene ruke

Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 09. 2017. u 06:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH nedavno je raspodijelio 6,7 milijuna KM prikupljenih od dodjele GSM licenci, ali za razliku od Vlade FBiH, koja je dobila odriješene ruke da 4,4 milijuna KM potroši kako hoće, Republici Srpskoj dodijeljeno je 2,2 milijuna KM isključivo za realizaciju dva projekta.

Republici Srpskoj je novac dodijeljen za realizaciju projekata izgradnje zaobilaznice Brod i izgradnju prometnice Istočno Sarajevo – Pale, pišu današnje Nezavisne novine.

"Neprihvatljivo je da Vijeće ministara u ime Vlade RS definira koji će projekti biti financirani iz tih sredstava, a s druge strane Vladi FBiH omogućili su da sama utvrdi projekte. Na ovaj način Vijeće ministara grubo je prekršio vlastite nadležnosti jer je transportna infrastruktura u isključivoj nadležnosti entiteta", rekli su novinarima jučer u Ministarstvu prometa i veza RS.

Iz ovog ministarstva su od Vijeća ministara BiH zatražili da svoje odluke o načinu raspodjele prenesenih namjenskih nerealiziranih sredstava uplaćenih na ime dodijeljenih GSM licenci stavi van snage ili da im se kao i Vladi FBiH omogući da realiziraju projekte koje utvrdi Vlada RS, a ne Vijeće ministara BiH.

Naime, cijela priča počela je krajem prošle godine kada je na sjednici Vijeća ministara prihvaćena sugestija da se iz FBiH i RS definiraju projekti koji će se financirati od sredstava GSM licenci. Nakon toga dva projekta kandidirana su iz RS i 20 projekata iz FBiH, a Ministarstvo komunikacija i transporta BiH te projekte ugradilo je u prijedlog odluke, koja je u "Službenom glasniku" objavljena u srpnju ove godine.

Odmah po objavljivanju Ministarstvo financija i trezora BiH tražilo je da se ta odluka stavi van snage jer projekti nisu kandidirani u skladu sa zaključcima i praksom koja je do tada vladala, nakon čega Ministarstvo prijevza i komunikacija BiH u skladu s tim zahtjevom i predlaže povlačenje te odluke.

Umjesto da se odluka povuče i stavi van snage, Odbor za ekonomiju Vijeća ministara BiH zaključuje da se to ne radi već da se izmijeni ranije donesena odluka i to na način da se mijenja član koji je definirao projekte iz FBiH, a koji sada glasi 'FBiH se raspoređuje 4,4 milijuna KM za realizaciju infrastrukturnih projekata, koje će utvrditi Vlada FBiH'. Suština je u tome da je Vladi FBiH dana mogućnost da sama određuje projekte i pare potroši praktično nenamjenski, a RS su nametnuta dva projekta koja mora izraditi sa dodijeljenim novcem", ispričao je izvor "Nezavisnih".

"Ministarstvo prometa i veza tražilo je od Vijeća ministara ili poništenje Odluke o načinu raspodjele prenesenih namjenskih nerealiziranih sredstava uplaćenih na ime dodijeljenih GSM licenci ili izmjenu na način da se stavi da se RS raspoređuje 2,2 milijuna KM za realizaciju infrastrukturnih projekata koje će utvrditi Vlada RS", rekli su nam jučer u Ministarstvu prometa i komunikacija RS.

Zašto je Federaciji dana mogućnost da sama određuje projekte koje će financirati, a RS da novac može utrošiti samo na dva projekta jučer novinari nisu uspjeli saznati, samo nam je Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, rekao da je od oba entiteta traženo da se dostave projekti prema kojima će biti usmjerena sredstva od GSM licenci.

"Nije bilo podijeljenih kriterija. Prihvaćeni su projekti koji su došli na Vijeće ministara i samo prema njima mogu biti usmjerena ta sredstva. To je bio stav koji je dobio suglasnost cijelog Vijeća ministara", rekao je za Nezavisne jučer Jusko.

Kopirati
Drag cursor here to close