Seoski turizam

Hercegovina zajedno sa susjedima može napraviti ''bum'' 21. stoljeća

Hercegovina Crna Gora i Dalmacija mogu napraviti ''bum'' 21. stoljeća
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 10. 2017. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Surađujući, Hercegovina, Crna Gora i Dalmacija mogu napraviti ''bum'' 21. stoljeća u turizmu. Riječ je, naravno, o seoskom turizmu koji će u budućnosti biti sve traženiji jer nudi mir'', istaknula je Julija Živanović iz Crne Gore prilikom svog boravka u BiH.

Naime, u organizaciji JU HERAG ZHŽ-a, nastavljena je realizacija prekograničnog projekta ''Tematske rute srednjovjekovne hercegove zemlje - tema srednji vijek''.

Riječ je o projektu kojem su cilj jačanje i razvoj ruralnog turizma. Tim povodom organizirani su u prvoj polovini listopada u Crnoj Gori i u drugoj polovini listopada u BiH studijski posjeti i upoznavanje s turističkim proizvodima na području nekadašnje hercegove zemlje.

Staza humskih vladara

Upoznavanje 10 predstavnika turističkih agencija iz Crne Gore i BiH s novom turističkom ponudom tematske rute srednjovjekovne hercegove zemlje doprinijet će stvaranju novog prekograničnoga turističkog proizvoda utemeljenoga na povijesnoj i kulturnoj baštini područja, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama.

Studijski posjet organiziran u BiH započeo je u Stocu, gdje su se predstavnici bh. turističkih agencija susreli s crnogorskim predstavnicima i započeli trodnevnu tzv. FAM turu obilaska projektnih korisnika u BiH i upoznavanja s njihovom ponudom.

Tijekom ovog studijskog putovanja sudionici su upoznali dva lica Hercegovine kroz dvije destinacije – ''Destinaciju srednjeg vijeka u hercegovačkom selu'', gdje su doživjeli narod, legende i tradiciju običnog naroda u Grudama, Širokom Brijegu, Posušju i Blidinju, te ''Destinaciju srednjovjekovnih zamaka i podgrađa'', u kojoj se srednji vijek humskih vladara, feudalaca i vitezova otkriva kroz Stolac, Blagaj i Ljubuški. Ova tematska staza sudionicima je dočarala zanimljiv i zaboravljen svijet feudalizma - način života tadašnje vlastele, vojnika, zanatlija i kmetova. Doznali su što je sve prenošeno karavanskim putovima tog doba, na koji način su građene obiteljske kamene kuće, vidjeli su mnogobrojne ostatke zamaka...

Uvod u suradnju

Također, posjet je obuhvatio obilazak srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika - stećaka, jedinstvenih u svijetu i uvrštenih na UNESCO-ovu listu kulturne baštine čovječanstva. Važno je naglasiti kako su se kroz otkrivanje čari ovih tematskih staza sudionici upoznali i s ljubaznim domaćinima u BiH koji su ih tradicionalno, srdačno i otvoreno primili u svoje kuće i rado ispričali neku od brojnih legendi sačuvanih kroz usmeno predavanje ili ugostili domaćim zalogajem načinjenim po starim receptima. Kroz komplementarnu ponudu tematskih staza s tradicionalnim vrijednostima njegovanim u ovim kućanstvima, stvorena je jedinstvena turistička ponuda zanimljiva prosječnom zaljubljeniku u povijest, putniku namjerniku ili turistu koji s posebnim zanimanjem želi otkriti slojeve i značenja povijesti destinacije koju posjećuje. Stoga je ta tura bila posebna prilika da se predstavnici turističkih agencija obiju zemalja upoznaju s novom turističkom ponudom koju kasnije mogu uključiti u svoje programe.

Monika Bulić je u ime HERAG-a istaknula kako se nada da su gosti iz Crne Gore imali što vidjeti u Hercegovini te da je taj projekt uvod u buduću suradnju s Crnom Gorom. Maja Lopin je u ime Radimlje naglasila važnost suradnje te podsjetila na bogatu turističku ponudu u BiH.

Inače, projekt Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje ''TEMA SREDNJI VIJEK'' financira EU u okviru IPA programa prekogranične suradnje BiH - Crna Gora 2007. - 2013. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 eura. Nositelji projekta su JU Razvojna agencija ZHŽ-a - HERAG (BiH) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma - CSTI (Crna Gora). Partneri na projektu su Općina Ljubuški, Turistička zajednica ZHŽ-a, Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa “Radimlja” i Ministarstvo održivog razvoja i turizma - MRT (Crna Gora)

Kopirati
Drag cursor here to close