Želi sačuvati selo

Herceg uvjeren: Moguće je vratiti sposobne ljude plodnoj zemlji

"Moguće je vratiti sposobne ljude plodnoj zemlji i onoj dobrobiti koju ona nosi, ako naše potencijale prepoznamo, jasno brendiramo i usmjerimo ka stvaranju preduvjeta za ravnomjerni razvitak svih krajeva naše županije", kazao je Herceg.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 09. 2022. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a i Općine Čitluk danas je u čitlučkom hotelu ''Brotnjo'', u sklopu 67. tradicionalne manifestacije ''Dani berbe grožđa'', održana konferencija ''Održivi i odgovorni razvitak u ruralnim područjima HNŽ-a''.

Službeno ju je otvorenom proglasio predsjednik Vlade Nevenko Herceg koji se nazočnima obratio uvodnim govorom, istaknuvši kako će ova konferencija ciljanoj javnosti prezentirati vrijedna promišljanja o održivomu razvitku ruralnih područja HNŽ-a.

HNŽ diže ljestvicu? 

''Kazao bih čak da HNŽ uspostavlja određene standarde, podižući ljestvicu usmjerenosti strateškom planiranju razvitka našega sela na jednu višu razinu. Nadam se kako će to prepoznati i, jednako tako, slijediti i druge razine vlasti, kao i druge županije u cijeloj Federaciji'', kazao je Herceg dodavši kako je održivi razvitak pretpostavka svih prioritetnih mjera Vlade u Strategiji razvitka HNŽ-a za razdoblje do 2027. godine.

Herceg je istaknuo kako je za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji izdvojeno 1,2 milijuna KM.

''Svjesni smo činjenice da su naša sela sve pustija, a nekadašnje oranice sve više zapuštena polja. Moguće je vratiti sposobne ljude plodnoj zemlji i onoj dobrobiti koju ona nosi, ako naše potencijale prepoznamo, jasno brendiramo i usmjerimo ka stvaranju preduvjeta za ravnomjerni razvitak svih krajeva naše županije pa i cijele BiH. Bitno je naglasiti da razvitak ruralnih prostora predstavlja gospodarsku priliku jer se time potiču različite gospodarske, poljoprivredne, turističke, kulturne i druge aktivnosti, ali i zadržavanje odnosno povratak stanovništva'', obrazložio je Herceg, ocijenivši kako ruralni prostori, kako to svjedoče brojni primjeri u zemljama Europske unije, imaju budućnost.

Sačuvati selo 

''Uz strateško planiranje i pametna ulaganja u održiv gospodarski razvitak, povećanje životnoga standarda, infrastrukturni razvoj i očuvanje prirodne i kulturne baštine, oni prerastaju u područja ugodnoga življenja uz laku i dostupnu povezanost s drugim prostorima. To, naravno, moraju prepoznati sve razine vlasti i, u sinergiji sa znanstvenom i sveučilišnom zajednicom, nevladinim sektorom i samim građanima, pa i kroz projekte prekogranične suradnje sa susjednim zemljama, provesti aktivnosti kako bismo očuvali i unaprijedili naše selo, a time i budućnost našega naroda i našega kraja'', zaključio je predsjednik Herceg.

Panelistima na današnjoj konferenciji bili su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović, predsjednik Županijskoga odbora za razvitak HNŽ-a dr. sc. Damir Jerković, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvitak ''Klub članova selo'' mr. sc. Dijana Katica, ravnatelj Instituta za turizam Republike Hrvatske dr. sc. Damir Krešić i predstojnica Zavoda za turizam i redovita profesorica pri Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Dora Smolčić Jurdana.

Kopirati
Drag cursor here to close