Kreće

Grupa od 15 inžinjera iz Kine dolazi u Tuzlu, kreće gradnja Bloka 7

Salkić je potvrdio da najprije stiže grupa od 15 inžinjera, a zatim tisuće radnika ovog konzorcija u određenim grupama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 07. 2020. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, koji je u ožujku prolongiran zbog pandemije koronavirusa, predviđen je za početak kolovoza, kada je planiran dolazak prve grupe radnika iz Pekinga u BiH, saznaje ''Avaz''.

Veliki projekt

Ovu informaciju potvrdio je Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u ''Elektroprivredi BiH'' i šef ovog velikog državnog projekta. Radi se o najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH, vrijednoj 1,4 milijarde maraka (722 milijuna eura).

Blok 7 će graditi kineski konzorcij ''China Gezhouba Group Company Limited Peking'' i ''Gedi - Guandong Electric Power Design Institute'', a njihovi inžinjeri će do 10. kolovoza doći u BiH. Već je rezerviran i avionski let, a o svemu je obaviještena Uprava EPBiH.

Salkić je potvrdio da najprije stiže grupa od 15 inžinjera, a zatim tisuće radnika ovog konzorcija u određenim grupama.

''Ovo je tek prva inžinjerska postava, a u špici izgradnje Bloka očekujemo oko 1.000 radnika na gradilištu. Nakon 14-dnevne samoizolacije, oni će započeti rad sa stručnim ekipama EPBiH'', rekao je Salkić.

Sve spremno

Pojasnio nam je da je u prethodnom periodu intenzivno rađeno na baznom dizajnu Bloka, putem elektronske komunikacije, a nakon dolaska kineskih partnera, taj posao će biti i okončan.

Pripremni radovi koje realizira ''Elektroprivreda'' odvijaju se po dinamičkom planu i gradilište je spremno za predaju kineskim partnerima za potrebe njihove mobilizacije, rekao je Salkić.

''Elektroprivreda BiH'' uplatila je prije mjesec 214 milijuna maraka avansa kineskim partnerima.

Na ovaj način ova državna firma ispoštovat će svoj dio obaveza iz ugovora i investicije vrijedne 1,4 milijarde maraka, koju su odobrili Vlada i Parlament Federacije. Gradnja će biti finansirana kreditnim sredstvima „Exim banke“, dok je 15 posto EPBiH izdvojila iz vlastitih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close