Uz zadržavanje identiteta

Grude: Na mjestu duhanske stanice niče suvremeni poslovni centar

Očekuje se da će zgrada duhanske stanice biti sanirana ugrubo i da će objekat od 5.000 kvadrata u centru Gruda biti sposoban da primi prve investitore do kraja godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 02. 2021. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapuštenu zgradu bivše duhanske stanice koja u centru Gruda narušava vizuru gradske jezgre će uskoro zamijeniti moderni administrativno poslovni centar, a zbog svoje simbolike objekat će zadržati vizualni identitet.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj u razgovoru za Klix.ba objašnjava da je gradska zona Gruda nastala oko duhanske stanice, koja je sagrađena 40-tih godina prošlog vijeka, te da je svojevrstan simbol urbanih Gruda, zbog čega je važno da zgrada zadrži vizualni identitet.

Dio razvojnih planova

"Taj prostor vidim u svim razvojnim planovima, jednog uređenog središta Gruda. S obzirom da su to najkvalitetnije površine i najkvalitetniji prostori, u samom centru uklapa se u određena prometna rješenja samoga centra, jedne ulice i u rješenje gradskog parkirališta, a zgrada će konačno biti funkcionalna na zadovoljstvo svih stanovnika", kaže Grizelj koji je već devetu godinu na mjestu načelnika u ovoj hercegovačkoj općini.

Pojašnjava da su bile dvije zgrade duhanske stanice, te da je jedna privatizirana, obnovljena i potpuno funkcionalna, dok je druga bila predmetom zamršenih imovinsko-pravnih odnosa.

"Sad se očekuje da u postupku stečaja i likvidacije ona dobije vlasnika, a jedino je ozbiljno zainteresirana Općina Grude", kaže nam Grizelj.

Ta procedura prema njegovim očekivanjima uskoro se treba okončati i pristupiti procesu rekonstrukcije zgrade i centralne zone grada.

"Projekt pretvaranja napuštenog skladišta duhanske stanice i pripadajućeg zemljišta u jednu novu namjenu bi ove godine trebao završiti svoju kompletnu administrativnu fazu. Očekujem da ćemo ovladati kompletnim prostorom, izraditi projektnu dokumentaciju i izvršiti nužne radove da bi se otvorili prema budućim investitorima", kaže Grizelj.

Dodaje kako očekuje nekoliko privatnih investitora i da su s nekima obavljeni razgovori, te da je interes pokazalo i nekoliko javnih investitora, u smislu izgradnje svojih administrativnih kapaciteta, a kao nam otkriva radi se o tijelima uprave iz Kantona i Općine.

5.000 kvadratnih metara na 4 etaže

"Zgrada je na oko 5.000 kvadratnih metara, sa četiri etaže, a za pola već imam sliku kako će izgledati jer su neki investitori već iskazali svoj interes i želje, a mislim da će većina sudionika koji su iskazali namjeru realizirati planirano", optimističan je načelnik Gruda.

Naglašava kako je ovo značajan projekt posebno zbog činjenice da Grude ne obiluju javnim prostorima, ni u smislu zemljišta, ni u smislu javnih objekata.

"Smatram da kroz javno i privatno partnerstvo možemo zatvoriti financijsku konstrukciju i to je okvir u kojem vidim prostor za realizaciju", ističe naš sugovornik.

Tako očekuje da će zgrada duhanske stanice biti sanirana ugrubo i da će objekat od 5.000 kvadrata u centru Gruda biti sposoban da primi prve investitore do kraja godine.

"Da budem precizan, to znači da se promjeni krov, postave novi otvori, te dovedu glavni instalacijski dovodi do zgrade i da se veza sa parkiralištima koji su na 6.000 kvadrata bolje uspostavi", pojasnio je načelnik Gruda.

Naglašava kao parkiralište planira potpuno urediti i njime riješiti mirujući saobraćaj u centru grada, koji će ovim projektom zasjati u novom ruhu.

"Uvjeren sam da se sve to može završiti, da imamo do kraja godine potpisane sve ugovore sa investitorima i da će oni krenuti sa uređenjem prije svega unutrašnjosti", zaključuje Grizelj.

Duhanska stanica u Grudama je tijekom stečajnog i likvidacijskog postupka oglašavala prodaju tri puta, a na posljednjem se jedina javila Općina Grude, koja uskoro treba vlasništvo preuzeti kroz pravnu i administrativnu proceduru i krenuti sa obnovom zgrade koja više od 15 godina narušava vizuru gradske jezgre u središtu Gruda, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close