Usvojene informacije

Gradi se solarna elektrana u Posušju

U informaciji je, između ostalog, navedeno da će razvoj solarne elektrane "Astera" na lokaciji Općine Posušje biti od općeg značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 08. 2023. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojila informaciju o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane "Astera" privrednog društva Astera d.o.o. Posušje.

Dana je i prethodna suglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane "Astera", instalirane nazivne snage 25 MW, odobrene snage priključenja 25 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od 39,527 GWh, koja se planira graditi na lokalitetu Čitluka, općina Posušje.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da će razvoj solarne elektrane "Astera" na lokaciji Općine Posušje biti od općeg značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu, kako u smislu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz smanjenu emisiju stakleničkih plinova, tako i u financijskom smislu. Pored prihoda koje će ostvarivati FNE "Astera", ostvarilo bi se i smanjenje emisija CO₂ u iznosu većem od 20.000T u odnosu na elektrane koje za proizvodnju električne energije koriste kruta goriva. Ovim konceptom ostvarile bi se i uštede na emisijama polutanata SO₂, NOx i čvrstih čestica.

Također, pored financijskih benefita za širu regionalnu zajednicu, istaknut je i razvoj elektroenergetske infrastrukture. Razvoj projekta ove vrste i veličine od kapitalne je važnosti za ovako malu općinu što se ogleda i u punoj podršci realizacije projekta svih nadležnih ureda s lokalne i županijske razine. U informaciji je dat i pregled realiziranih aktivnosti i aktivnosti u tijeku, kao i planovi za naredni period.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaključkom je zaduženo da pristupi aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanja energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja na izdavanju ove energetske dozvole.

Kopirati
Drag cursor here to close