Mostar

Grad traži 12 milijuna eura za dvoranu

"Ukupna kvadratura KSC je 48.000m2. Objekt se sastoji od dvorane kapaciteta 4.000 mjesta, igrališta dvorane 50X29m s fiksnim i pokretnim tribinama ispod kojih su garderobe, svlačionice, toaleti...", stoji u dokumentu koji smo imali na uvid.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 04. 2022. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U obrazloženju ove odluke navodi se kako će se u objektu održavati ''i druge vrste manifestacija kao što su koncerti, kulturne manifestacije s prezentacijama, specijalizirane prezentacije i slično''.

''Izgradnja kulturno sportskog centra (KSC) 'Štreka' u Mostaru je strateški integrativni cilj Grada Mostara u smislu međunacionalnog i evropskog puta BiH. Gradska sportska dvorana je projekt koji se pokušava uraditi već više od 30 godina, s idejom da korisnici istog budu profesionalni i amaterski sportski klubovi'', navodi se u odluci o davanju suglasnosti na kreditno zaduženje kod Razvojne banke Vijeća Europe, koja će se naći pred mostarskim vijećnicima na sjednici slijedećeg tjedna.

Odgovornost na Kordiću

Odlukom bi, ako bude dovoljno ruku, Gradsko vijeće Grada Mostara dalo suglasnost za pokretanje procedure kreditnog zaduženja Grada Mostara kod Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) u iznosu od 12 milijuna eura, za financiranje izgradnje sportske dvorane.

Mostarski gradonačelnik odlukom bi bio zadužen da izgradnju dvorane kandidira kao visoko prioritetne projekte za Grad Mostar u Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine, a konačnu Odluku o zaduženju Mostar će donijeti po okončanju pregovora na razini BiH kojim će se utvrditi uvjeti kreditnog zaduženja sukladno sa kreditnim Sporazumom između Bosne i Hercegovine i CEB-a , a sukladno odredbama Zakona o dugu i zaduživanju i garancijama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju ove odluke navodi se kako će se u objektu održavati ''i druge vrste manifestacija kao što su koncerti, kulturne manifestacije s prezentacijama, specijalizirane prezentacije i slično''.

4.000 mjesta

"Ukupna kvadratura KSC je 48.000m2. Objekt se sastoji od dvorane kapaciteta 4.000 mjesta, igrališta dvorane 50X29m s fiksnim i pokretnim tribinama ispod kojih su garderobe, svlačionice, toaleti, spremišta za opremu, svlačionice. Ukupna kvadratura glavne dvorane i trening sale je 1400 m2. Na prvom katu dvorane je prostor za sportske aktivnosti- gimnastika, fitness te trim-staza. Na drugom katu je prostor za kulturne I društvene aktivnosti uredi i tehničke prostorije. Na nivou garaža, nivo -1 ili nivo -2 su strojarsko tehnološki prostori s bankom leda. Tri nivoa ispod zemlje je 400 garažnih mjesta kojima je pristup omogućen preko ulazno-izlaznih rampi. Dvorana ima pomoćne prostore-skladišta 6000 m2'', navodi se u dokumentu kojeg smo imali na uvid.

Dodaje se kako su razlozi zaduživanja za izgradnju KSC ''višestruki''.

''Prvenstveni cilj je integracija mladih ljudi s područja cijelog grada, kako bi gradili zajedničku bolju budućnost za sve. Razlozi za zaduživanje su poznati, obzirom da Grad Mostar ne može izdvojiti veliki iznos sredstava iz proračuna Grada Mostara, što bi  bilo veliko opterećenje i nemoguća misija. Zato je dugoročni međunarodni kredit s niskom kamatnom stopom i dugim rokom otplate za infrastrukturni projekt kao što je ovaj jedina šansa  da se ostvari dugoročni cilj grada Mostara'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close