Reagiranja

Grad Mostar: Svakodnevno se radi na bazenu

"Gradnja jednog tako značajnog projekta je vremenski zahtjevna. Trenutno su u završnoj fazi pripreme raspisivanja natječaja za izradu idejnog projekta i to je u proceduralnim okvirima prvi korak"
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 10. 2022. u 14:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svom reagiranju na nedavno priopćenje Kluba vodenih sportova (KVS) "Orka", Gradska uprava Mostar poručila je kako se intenzivno radi na projektu izgradnje gradskog bazena.

"Gradnja jednog tako značajnog projekta je vremenski zahtjevna. Trenutno su u završnoj fazi pripreme raspisivanja natječaja za izradu idejnog projekta i to je u proceduralnim okvirima prvi korak", priopćili su iz Grada Mostara.

Na konstataciju čelnika Orke da projekt stoji i da od osmog mjeseca kada su čelnici Federacije BiH i Grada Mostara obišli lokaciju budućeg bazena ništa nije urađeno, iz gradske uprave kažu kako su te tvrdnje netočne te da je svim u interesu da gradnja što prije započne i završi.

"Moramo biti svjesni kompleksnosti projekta. Odbacujemo bilo kakve insinuacije kako projekt stoji, upravo suprotno, svakodnevno se na njemu radi", poručili su iz Grada.

Podsjećamo, nakon što je mostarska plivačica Lana Pudar u proteklom razdoblju ostvarila niz zapaženih europskih i svjetskih rezultata Federacija BiH i Grad Mostar udružili su snage kako bi Mostar dobio zatvoreni olimpijski bazen.

U kolovozu premijer Federacije BiH Fadil Novalić i gradonačelnik Mostara Mario Kordić obišli su lokaciju u Južnom logoru gdje bi se bazen trebao graditi. Novalić je tada kazao kako je iz federalnog proračuna izdvojeno 8 milijun maraka za taj projekt te da će učiniti sve što je moguće kako bi gradnja bila završena u što je moguće kraćem roku.

Prije nekoliko dana KVS "Orka", matični klub Lane Pudar, uputio je kritiku mostarskim gradskim vlastima zbog zastoja u realizaciji projekta izgrdanje olimpijskog bazena.

Novalić i izaslanstvo obišlo lokaciju gradnje bazena

Izaslanstvo Vlade Federacije BiH predvođeno premijerom Fadilom Novalićem i ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović još u kolovozu ove godine obišli su lokaciju u Južnom logoru na kojoj Grad Mostar planira graditi olimpijski bazen.

Domaćini ove posjete bili su predstavnici Grada Mostara, gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić . A početak radova bio je najavljen za 25. kolovoza.

Nekoliko dana nakon posjete Vlade FBIH ekipa Bljeska.info posjetila je teren na kojem su radovi trebali biti u punom jeku. Lokalitet na kojem će, kako je tada najavljeno, niknuti olimpijski bazen potpuno je bio prazan. Nije bilo naznake radova, radnika niti radne mašinerije osim nekoliko tragova bagera na zemlji.

U međuvremenu objavljene su i grafike budućeg izgleda zatvorenog olimpijskog bazena u Mostaru, čija se gradnja čeka već desetljećima. A Vlada FBiH je odobrila 8 milijuna maraka za izgradnju olimpijskog bazena.

Inače, javnost je zbunio podatak da je projekt bazena predstavljen prije nego što je realizirana javna nabava za izradu projektne dokumentacije. U ožujku prošle godine iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara rečeno je kako ''suvremeni olimpijski bazen kakvog nema u regiji prema regulacijskom planu Mostar ima planiran gotovo dvije godine'' te da je riječ o investiciji od 12 milijuna KM koja može biti realizirana za godinu dana. Naravno, uz pomoć novčanika s drugih razina.

''Na izradnji projekta radio veliki broj stručnjaka'' 

Rečeno je i da je ''na izradnji projekta radio veliki broj stručnjaka'' a video-prezentaciju je odgledala i Lana Pudar. No, u odluci iz srpnja o izmjeni Plana nabavki Grada Mostara za 2022. godinu nalazi se i stavka koja se odnosi na projektiranje bazena. Tako se u dijelu nabavki iz nadležnosti Odjela za urbanizam i građenje, Službe za građenje i obnovu, izmijenila točka o izradi projektne dokumentacije za izgradnju gradskog olimpijskog bazena - idejni projekt

Procijenjena vrijednost nabavke je 6.000 KM a ona će se izvršiti direktnim sporazumom. Kao okvirni datum pokretanja postupka i zaključenja ugovora naveden je treći kvartal ove godine. Ispada tako da smo imali predstavljanje projekta prije nego je realizirana javna nabava za izradu projektne dokumentacije.

"Mi smo u Gradskoj upravi napravili određene poteze i očekujemo u narednih 15 do 30 dana stvarni početak izgradnje bazena. Imamo na raspolaganju osam milijuna KM, to neće biti nažalost dovoljno za izgradnju kompletnog kompleksa, međutim, federalni premijer je obećao da će nas i dalje pratiti", kazao je Kordić nakon dočeka Lane Pudar u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close