Nije namjera...

Grad Mostar objasnio što su mislili pod rušenjem

Ističu kako Grad neće rušiti niti je namjera da to učini za građevine pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 01. 2024. u 13:47 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povodom objavljenog Javnog poziva u kojem Grad Mostar poziva vlasnike devastiranih i ruševnih objekata da se jave i podnesu zahtjev za odobrenje uklanjanja značajno je javnost dodatno informirati o ovom pokrenutom procesu'', naveli su u svom priopćenju iz Grada.

Drugačiji pristup

Ističu kako Grad neće rušiti niti je namjera da to učini za građevine pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara. Tako da građevine poput kuće Mujage Komadine, Sahat kule, mostarske spomeničke baštine i onih koji su u procesu obnove poput Doma Armije, Name i Djevojačke škole i njihov status je poznat će imati drugačiji pristup rješavanju stanja.

''Proces preduvjeta za uklanjanje ruševina aktivnije je započet nakon što je Gradsko vijeće usvojilo Odluku o uklanjanju ruševina u Mostaru koja je donesena 23.2.2023.godine i zaduženja koja su proizašla iz iste, među kojima su ta da Odjel za urbanizam i građenje, te Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove utvrde tačan popis građevina koje vrše ugrozu sigurnosti i imovine građana i narušavaju estetski izgled Mostara.

Nakon toga je organiziran sastanak sa predstavnicima gradskih službi koje imaju nadležnosti u rješavanju među kojima su vrsni stručnjaci u ovim oblastima i dugogodišnji poznavaoci prilika koje vladaju u Mostaru u vezi sa ovom temom. Time su i započete konkretne aktivnosti i objavljen je Javni poziv u kojem grad poziva sve vlasnike da zajedničkim djelovanjem učinimo dobro za Mostar i uklonimo građevine koje gotovo 30 godina čine sigurnosni problem i narušavaju ugled grada’’, stoji u obavijesti iz Grada.

Dodaju kako popis ruševnih građevina i utvrđivanje vlasništva je prvi korak koji se morao provesti i objaviti kako bi svi uključeni u proces znali koje građevine su činjenično sa stanovišta struke u statusu devastiranosti i čine opasnost po građane i narušavaju izgled grada, kako bi se odazvali Javnom pozivu i zatražili odobrenja za uklanjanje koja će biti provedena u skladu sa dostavljenim elaboratima.

Struka će reći

Navode kako se za javne objekte Grada Mostara sa popisa kreće u izradu stručnih elaborata o nosivosti, te mogućnosti obnove ili uklanjanja.

''Na tim građevinama struka će reći je li moguća obnova i u kojem pravcu ići. Zbog toga sastavni dio procesa konačnog uklanjanja ili obnove jeste izrada elaborata o nosivosti građevina koji će za svaku građevinu pojedinačno raditi nezavisni projektantski biroi i akademska zajednica, odnosno strukovni fakulteti koji po zakonu imaju ovlaštenja izrade elaborata'', dodaju.

O svom priopćenju ističu kako je cilj poziva i cjelokupnih aktivnosti da zajedničkim naporima i djelovanjem sa vlasnicima učinimo Mostar sigurnijim i ljepšim okruženjem.

''Zbog toga još jednom pozivamo sve vlasnike građevina, više razine vlasti, javnost Mostara, akademsku zajednicu i građane da budemo partneri u rješavanju ovog problema koji nam svima desetljećima smeta i čini probleme za Mostar. Oslobađanje Mostara od ruševina se može učiniti samo zajedničkom suradnjom i podrškom aktualnoj mostarskoj vlasti i Gradskoj upravi koja je našla načina i želje da ovaj problem konačno bude iza nas i da još jednim primjerom zakoračimo u budućnost uspješnijeg Mostara'', dodaju.

Kopirati
Drag cursor here to close