Inicijativa

Grad Livno će preispitivati dodijeljene koncesije

''Neshvatljivo je čime se vodilo Povjerenstvo za pripremu prijedloga u postupku davanja mišljenja za dodjelu koncesija s obzirom na isti sastav'', stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ 1990 Livno.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 10. 2021. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekli tjedan, Gradski odbor HDZ 190 održao je redovnu sjednicu u sklopu priprema za sjednicu Gradskog vijeća Livna.

Na sjednici je, između ostalog, donijeta Odluka o pokretanju inicijative na Gradskom vijeću, kako bi se donijela odluka kojom bi se vratila nadležnost Gradskom vijeću u postupku imenovanja skupština javnih poduzeća i ustanova kojima je osnivač Grad Livno.

''U većini gradova/općina, općinska vijeća imenuju članove skupština ali to, nije slučaj u Livnu jer je HDZ-ova većina u jednom u proteklih mandata razvlastila Općinsko vijeće te za to ovlastila Načelnika i ogromne ovlasti kocentrirala u jednoj osobi. Sada imamo situaciju da direktori/ravnatelji ustanova i poduzeća na GV prezentiraju izvještaj o radu a GV nema nikakvog utjeca u izbor istih'', navode u svom priopćenju iz ove stranke.

''Također, donijeta je Odluka o pokretanju inicijative o usklađivanju zaključaka u postupku dodjele koncesija za izgradnju vjetroparkova. Naime, u razgovoru sa zainteresiranim investitorima upoznati smo sa nelogičnostima odnosno pogodovanju u navedenom postupku. Uvidom u dokumentaciju konstatirano je sljedeće:

- Ministarstvo gospodarstva HBŽ je 14.09.2010., zatražilo je od Općinskog vijeća Livna suglasnost za prihvaćanje Prijedloga predmeta za prihvaćanje prijedloga za dodjelu koncesije za istraživanje potencijala energije vjetra i izgradnju vjetroelektrane “Kruzi” općina Livno.

- Općinsko vijeće je dana 03.11.2010.g. donijelo zaključak kojim se dozvoljavaju istražni radovi a zabranjuje daljnja procedura za dodjelu koncesije.

- Ministarstvo gospodarstva HBŽ je 29.06.2020.g. traži od Gradskog vijeća Livna, suglasnost za prihvaćanje Prijedloga predmeta za prihvaćanje prijedloga za dodjelu koncesije za izgradnju vjetroelektrane na lokaciji “Kruzi” i “Vaganj”, općina Livno

- 01.10.2020.g. Gradsko vijeća Livna donosi zaključak kojim se daje suglasnost za nastavak procedure dodjele koncesije

Iako je prošlo 10 godina između navedenih zahtjeva Ministarstva gospodarstva HBŽ, oni se razlikuju samo u broju akta, datumu, imenu ministra u to vrijeme i u tome što se u prvome traži suglasnost na istraživanje i izgradnju vjetroparka a u drugome samo izgradnja.

U oba slučaja primjenjuje ista zakonska regulativa, suglasnosti odnosno zaključci OV i GV Livna se u potpunosti razlikuju. U prvome se daje suglasnost za istražne radove a zabranjuje daljnja procedura dodjele koncesije, a drugi uopće ne spominje istražne radove (jer Ministarstvo ne traži suglasnost za njih) a daje se suglasnost na nastavak procedure dodjele koncesije.

Neshvatljivo je čime se vodilo Povjerenstvo za pripremu prijedloga u postupku davanja mišljenja za dodjelu koncesija s obzirom na isti sastav'', stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ 1990 Livno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close