Boce

Grad i Federacija pozvani da javno popiju vodu iz Mostara

Udruženje građana Jer me se tiče poslalo je Gradu Mostaru i federalnom premijeru, inspekciji i ministarstvu boce s vodom iz rijeke Sušice.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 07. 2020. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska uprava Mostar, Federalno ministarstvo okoliša, premijer Federacije BiH i Federalni inspektorat za urbanizam i okoliš dobili su pakete s flaširanom vodom iz potoka Sušice.

Pakete im je poslalo Udruženje građana Jer me se tiče navodeći kako za poklonjenu vodu nadležne institucije tvrde da je tehnološki ispravna. No, prema navodima ovog Udruženja ta tvrdnja zasnovana ''na sumnjivim nalazima naručenih analiza''.

''Višegodišnje nepravilno odlaganje otpada na deponiju Uborak u blizini grada Mostara, te odlaganje medicinskog i animalnog otpada za koje deponija nije predviđena, dovelo je do zagađenja vode, zraka i zemljišta. Ugroženo je zdravlje svih građana obzirom da se procjedne vode s deponije ispuštaju u potok Sušicu koji se potom ulijeva u rijeku Neretvu'', navode iz ovog udruženja te dodaju kako je prekoračen zakonom dozvoljeni broj godina za postojanje deponije na jednoj lokaciji.

''Nadležna inspekcija je utvrdila brojne nepravilnosti i nedostatke na deponiji zbog čega nije izdana okolišna dozvola, pa već više od godinu dana deponija radi ilegalno. Sve navedeno otvara sumnju u ispravnost naručenih analiza, zbog čega smo se odlučili na ovaj korak. Pozivamo predstavnike vlasti kojima smo uputili pošiljke da ukoliko i dalje tvrde da je ova voda tehnološki ispravna, istu javno konzumiraju'', navode iz Udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close