Povlačenje EU sredstava

Dvodnevna radionica u Mostaru: Rarađuju se ideje za nove prekogranične projekte

Značajna gospodarska konferencija održat će se danas u Mostaru
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 03. 2019. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 35 sudionika iz Crne Gore, Italije, Grčke, Hrvatske i BiH sudjeluje na dvodnevnoj radionici u Gospodarskoj komori Federacije BiH u Mostaru, gdje je danas započela regionalna Radionica za razradu projektnih ideja, a planiranih za prijavu na Interreg Adrion programa, čije otvaranje je najavljeno za travanj 2019. godine.

Radionica je prvenstveno namijenjena članovima Foruma gospodarskih komora Jadransko Jonske regije čiji je Gospodarska komora FBIH član od samog osnutka od 2001. godine, te će tako na njoj sudjelovati mogući partneri iz Hrvatske, Crne Gore, Italije, Grčke i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić danas je rekao kako se nada da će polaznici radionice imati što čuti i naučiti, te da će izaći s puno dobrih ideja za nove projekte.

''Nadamo se da će svi polaznici u ova dva dana napraviti dobar posao, da će izići puno dobrih ideja za nove projekte čiji se pozivi otvaraju u travnju mjesecu, te da ćemo zajedničkom prekograničnom suradnjom adekvatno odgovoriti i povući više sredstava. Mi smo pored komora pozvali i ministarstva prometa, softverske tvrtke, dakle trudili smo se okupiti posjetitelje koje su bliske zadanim temama'', poručio je Šantić.

Prošle godine, komore FBiH, Hrvatske i Crne Gore predale su četiri zajednička projekta koji su vezani za turizam i poljoprivredu, a posebno je istaknuo projekt sa Šibenikom, Kotorom i Mostarom, u kojem se govori o centru za maslinarstvo.

''I Hercegovina je zemlja masline, a pokazali smo da imamo top kvalitetu, krenuli smo s prijavom za taj projekt i napravit ćemo jedan dobar centar za maslinarstvo. U turizmu smo radili fortifikaciju, većinom gradove s kulturnom baštinom, a Hercegovina, Dalmacija i Crna Gora, su tu najbogatije. To su projekti koji produžuju sezonu u jednom smislu, jer u ovom dijelu pred i pod sezone, kulturni turizam je zanimljiv posjetiteljima'', zaključio je Šantić.

Jozo Tomaš predsjednik županijske komore Split podvukao je da je ova konferencija u Mostaru značajna te da će danas i sutra razvijati i pokušati doći do ideje kako da privuku velik broj sredstava.

''Cilj nam je povezati što više čimbenika za veće privlačenje sredstava, posebice je zanimljivo jer smo mi članica EU, a postoji velik broj projekata koji su namijenjeni za članice koje nisu u sastavu EU'', dodao je.

Škarić Ivan iz Centra za industrijski razvoj (CIRAZ) Hrvatske gospodarske komore, rekao je kako je ovo treća zajednička radionica koju organiziraju u suradnji s Gospodarskom komorom FBiH, a današnji plan je kaže iznjedriti tri do četiri projektna prijedloga.

''Naglasak je na suradnji gospodarskih komora jadransko-jonske regije, a u kontaktu smo s i gospodarskim komorama iz Albanije, Srbije i Slovenije. Zadatak nam je da budemo spona između gospodarskih komora te pomognemo u prijavi i provođenju projekata'', poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close