Bit će referendum

Goražde će dobiti Hidroelektranu?

Kolegij vijeća u pauzi je kreirao izmjene Odluke i u članu dva obavezno naveo da se dostavi sva dokumentaciju o izvršenim istražnim radovima, kao i da će konačnu odluku o izgradnji HE Ustikolina donijeti građani Goražda na referendumu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 04. 2019. u 15:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Goražde će dobiti Hidroelektranu? 

Gradsko vijeće Goražde većinom glasova je na redovnoj sjednici usvojilo odluku da nadležni organi daju odobrenje za izvođenje prethodnih istražnih radova za izgradnju Hidroelektrane (HE) Ustikolina, radi izrade potrebnih studija idejnog projekta koji će pokazati ekonomske, socijalne i okolinske utjecaje na Grad Goražde. 

Vijeće nije prihvatilo prijedlog Naše stranke da se prije donošenja odluke održi javna rasprava.

''Stav Naše stranke bio je da se prvo treba održati javna rasprava u koju će biti uključeni svi građani BPK Goražde, jer se ovo direktno tiče građana koji žive ovdje. Gradnja hidroelektrana nosi posljedice po floru, faunu, zdravlje stanovništva, imaju utjecaj na okoliš'', ističe vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Goražde Aldijana Smailhodžić. 

Kolegij vijeća u pauzi je kreirao izmjene Odluke i u članu dva obavezno naveo da se dostavi sva dokumentaciju o izvršenim istražnim radovima, kao i da će konačnu odluku o izgradnji HE Ustikolina donijeti građani Goražda na referendumu. Iako mnogi među vijećnicima nisu bili zadovoljni ni obrazloženjem koje su na sjednici dali i sami predstavnici Elektroprivrede BiH, većina je ipak dala podršku ovakvoj odluci. 

''Mi ovim nismo dali nikakvu suglasnost da se gradi hidroelektrana već da se samo izvrše pripremni radovi, odnosno geološko ispitivanje tla na mogućoj lokaciji izgradnje HE Ustikolina, poslije svih tih procedura to će se ponovo vratiti na vijeće, a ja znam da je stav vijeća i građana Goražda da se ne gradi hidroelektrana i mislim da do toga neće ni doći'', kaže Damir Subašić, vijećnik Stranke dijaspore.

Neki od vijećnika izrazili su čuđenje činjenicom da se, kako su naveli, mišljenja vijeća mijenjaju od mandata do mandata, a da pri tome van snage nisu stavljene ni ranije donešene odluke.

Vijeće općine Goražde se Deklaracijom iz 2006. godine usprotivilo gradnji HE Ustikolina. Početkom 2008. usvojena je i odluka protiv gradnje, te nedugo potom i odluka o raspisivanju referenduma koji nikada nije proveden. Zaključkom iz 2017. godine podržana je inicijativa vijećnika Jasmina Bešlije (SDP) uz konkretna zaduženja.

''Imamo još jedan zanimljiv detalj, da je Strategijom razvoja FBiH predviđena, a Strategijom razvoja BPK Goražde nemamo ucrtanu tu hidroelektranu. U svakom slučaju, kao veći organ za stepenicu od gradskog vijeća je Skupština BPK Goražde i to me frapiralo da nismo, ni u tom pravcu poštovali višu razinu vlasti - ističe Avdo Mirvić, vijećnik A-SDA u Gradskom vijeću Goražde.

Kopirati
Drag cursor here to close