Traži se lokacija

Gdje će biti nova deponija: Povjerenstvo sve prijedloge poslalo Bešliću!

Povjerenstvo za iznalaženje nove lokacije mostarske deponije predložilo je Rašku Goru, Čule, Sretnice, Crveni mulj, Slipčeviće i Gubavicu kao moguće lokacije deponiranja otpada u Mostaru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 02. 2020. u 08:25 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gdje god bude deponija, bit će problem s tim'', kazala je za Bljesak.info Lejla Salčin, predsjednica povjerenstva za iznalaženje nove lokacije mostarske deponije.

Iako nisu službeno objavljeni prijedlozi, od drugih izvora doznali smo informaciju kako je Povjerenstvo predložilo Rašku Goru, Čule, Sretnice, Crveni mulj, Slipčeviće i Gubavicu kao moguće lokacije deponiranja otpada u Mostaru. 

''Ne znači da će ijedna od navedenih lokacija biti odabrana za novu mostarsku deponiju'' rekla je Salčin objašnjavajući da bi za tu odluku lokacija morala zadovoljiti sve kriterije koje je donio Grad Mostar.

Raška Gora jedina lokacija koja zadovoljava osnovne kriterije?

Podsjećamo da je Bljesak.info prije dva dana objavio zaključak povjerenstva kako Raška Gora jedina od predloženih lokacija zadovoljava osnovne kriterije koje je postavio Grad Mostar.

Između ostaloga, neki od kriterija su da lokacija mora biti izvan urbanog područja, deponija mora biti minimalno udaljena 800 metara od naseljenog mjesta, ne smije biti iznad 400 metara nadmorske visine, mora biti izvan vodozaštitne zone i zemljište mora biti lošijeg boniteta.

Lejla Salkčin navodi kako je Povjerenstvo sve prijedloge s navedenim lokacijama uputilo gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću. Tada će registrirani Institut zadužen za ispitivanje kriterija provjeriti koja od navedenih lokacija zadovoljava sve uvjete za deponiju.

Nakon što se odabere zadovoljavajuća lokacija provest će se  i javna rasprava na kojoj bi trebali biti uključeni stanovnici područja oko predložene lokacije.

Kako doznajemo, na sastanku o iznalaženju nove lokacije za deponiju sudjelovali su predstavnici Ministarstva okoliša HNŽ, ministarstva građenja HNŽ, predstavnici Mostarskog aerodroma, predstavnici vodozaštitne agencije HNŽ, predstavnici prostornog uređenja grada Mostara te predstavnici prosvjednika s Uborka i Lejla Salčin, predsjednica povjerenstva.

Bez Gradskog vijeća sve ide na županiju!

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara ranije je rekla kako se deponija ne može dobiti bez Gradskog vijeća.

Salčin objašnjava kako je jedini način da se iznađe nova lokacija bez Gradskog vijeća ta da Županija na čelu s predsjednikom Nevenkom Hercegom u svoj prostorni plan, koji je u fazi izrade, ubaci izgradnju regionalne deponije.

Problem s lokacijom Raška Gora

I dok Raška Gora, po kriterijima po kojima se birala nova lokacija za deponiju, ulazi među zadovoljavajuće lokacije, čini se kako je na pomolu novi problem. Iako je Povjerenstvo navelo kako je predložena lokacija izvan vodozaštitne zone pogledom na kartu vidi se kako je smještena u neposrednoj blizini Neretve.

Kako smo ranije pisali, prema izjavama onih koji poznaju ovo područje, za vrijeme kiša velike količine vode slijevaju se klisurama gdje se nalazi ova predložena lokacija u samu Neretvu o čemu svjedoče tragovi bujica i kanali napravljeni prije rata u dnu toga klanca.

Ilustracija / Živopisni prizori sa deponije smeća 

A gdje onda s deponijom?!

''Deponija negdje mora biti'', govori Salčin.

''To bi trebala biti sanitarna deponija i iz nje se ne bi ništa trebalo slijevati u Neretvu. Da Uborak radi po propisima, ne bi bilo nikakvih problema. Ne mogu ja garantirati hoće li netko raditi po propisu ili ne'', kazala nam je Salčin.

Ukoliko ni jedna o navedenih lokacija ne zadovolji kriterije za novu deponiju, Salčin napominje da povjerenstvo planira gradonačelniku predložiti da se obave razgovori i s vladama susjednih županija, koji gravitiraju ovoj regionalnoj deponij pa se možda lokacija iznađe i na nekom od njihovih područja.

Inače, građani koji prosvjeduju zbog postojeće mostarske deponije, a za koju nitko ne želi službeno reći što se na nju sve odlaže, rekli su kako neće odustati od prosvjeda dok se novo rješenje ne pronađe.

Kopirati
Drag cursor here to close