Uručene nagrade

FIPA uručila nagrade najznačajnijim stranim investitorima u BiH

FIPA uručila nagrade najznačajnijim stranim investitorima u BiH (VIDEO)
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 12. 2018. u 15:00 Fena
Nagrade stranim investitorima

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) uručila je nagrade najznačajnijim investitorima u Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini, na tradicionalnoj manifestaciji „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH", koja je održana danas u Sarajevu. 

Koncept manifestacije je djelimično izmijenjen na način da je lista nagrađenih kompanija obuhvatila 12 gospodarskih društava, za razliku od prethodnih godina kada se biralo po četiri najznačajnija strana investitora. 

Nagrađenje kompanije, koje dolaze iz različitih gospodarskih grana su Carpet Centar d.o.o. Čapljina, Ferretto Group Central Europe, Nsoft d.o.o. Mostar, Swisslion d.o.o. Trebinje, Zeochem d.o.o. Zvornik, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group a.d. Banja Luka, Kolektor CCL d.o.o. Laktaši, Messer BH Gas, Geomet d.o.o. Olovo, Grand hotel Neum, Pirnar d.o.o. Bosanski Petrovac i Al-Shiddi International d.o.o. Swissotel Sarajevo. 

Zoran Petković, predstavnik nagrađene firme Zeochem iz Zvornika koja se već 200 godina bavi proizvodnjom i preradom zeolita i silika gelova za hromatografiju, ističe da je ova firma u BiH prisutna već dvije godine, a planira da se dalje širi.

Foto: Fena / Izbor najznačajnijeg investitora u BiH

''Planiramo širenja na svim poljima, svim kontinentima, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Drago nam je što organi vlasti i organizacije kao što je FIPA prepoznaju da je za BiH dobro da kompanije dolaze i investiraju. Naša investicija je vrijedila nekoliko desetina milijuna maraka i pokazala se veoma uspješnom. Mi već godinu dana poslujemo bez ikakvih problema, imamo dobru saradnju sa svim nivoima vlasti i to je podstrek da investiramo dalje'', izjavio je Petković.  

FIPA na ovaj način želi odati priznanje stranim preduzećima, te im zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja. 

U posljednje dvije godine BiH bilježi povećanje stranih investicija. U 2017., registrirano je 777 milijuna KM stranih ulaganja, što je za oko 40 posto više u odnosu na 2016 godinu. Trend rasta  nastavljen je i u 2018., pa je za prvih šest mjeseci zabilježeno 452 milijuna KM stranih ulaganja. 

Direktor FIPA-e Gordan Milinić naglašava da je današnja manifestacija kruna jednogodišnjeg rada, ali da još nije sve sumirano, jer kompanije još uvijek rade, a konačne cifre daje Centralna banka BiH koja evidentira ulaganja i protok novca.  

''Naši podaci su mjerodavni i možemo reći da imamo rekordan rast stranih investicija od listopada 2016. godine, dok je 2017. godina bila rekordna sa 777 milijuna maraka stranih investicija. Ove godine imamo službene rezultate samo za prvo polugodište, a oni su otprilike na prošlogodišnjem nivou s 452 milijuna investicija'', kazao je Milinić.  

Ističe da je FIPA-i posao bio znatno otežan jer je 2018. godina bila izborna, a to je donijelo mnogo negativne retorike koja odvraća strane investitore.  

''Uspijevali smo ubijediti investitore da se ništa spektakularno neće dogoditi u BiH i da mogu normalno da rade, a sadašnji investitori koji dobro rade i zarađuju su dokaz za to. Sadašnji investitori su najbolji veleposlanici BiH i dosta utiču na dolazak novih investitora, kojih očekujemo još više nakon konstituisanja vlasti i stabilizacije političke situacije i poslovnog okruženja u BiH'', objasnio je direktor FIPA-e. 

Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na dovođenju novih investitora, te na provođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore. 

Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH kako u poslovnom tako i u političkom smislu. 

Kopirati
Drag cursor here to close