Vrtoglave cijene u Europi

Finska će srezati porez na struju i subvencionirati račune tijekom zime

Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 09. 2022. u 19:20 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finska je u četvrtak srezala porez na dodanu vrijednost za električnu energiju s 24 na 10 posto tijekom zime i davat će veće subvencije onima koji se bore s rastućim računima, dok se Europa bori s vrtoglavim cijenama električne energije.

Mjere su navele vladu da povisi proračunsku potrošnje za 2023. u usporedbi s onom od prije mjesec dana, odustajući od rezanja javne potrošnje nakon pandemije kako bi se ublažile posljedice inflacije.

"Živimo u ratnom gospodarstvu", rekla je premijerka Sanna Marin novinarima, govoreći o ratu u Ukrajini i njegovim negativnim posljedicama za europska gospodarstva.

Znatan udio finskih kućanstava koristi električnu energiju za grijanje, a vlada je rekla da će pokušati kompenzirati rastuće cijene snižavanjem poreza na dodanu vrijednost na električnu energiju na 10 posto u razdoblju od prosinca do travnja.

Troškovi mjera, koje uključuju odbitke poreza na dohodak na temelju računa za struju ili izravne subvencije za skupine s niskim primanjima, iznosit će otprilike 800 milijuna eura u proračunu za iduću godinu.

Španjolska će smanjiti PDV na plin na 5 posto od listopada

Španjolska vlada smanjit će PDV na plin s 21 na pet posto od listopada kako bi ublažila utjecaj sve većih cijena plina na račune kućanstava, rekao je u četvrtak premijer Pedro Sanchez.

"Tako da računi za grijanje naših građana budu niži", rekao je Sanchez u intervjuu za mjesnu radio postaju Cadenu SER.

Vlada želi "pravedno raspodijeliti troškove rata (u Ukrajini)", dodao je.

Mjera će značiti gubitak prihoda od oko 190 milijuna eura po kvartalu, rekla je ministrica za proračun Maria Jesus Montero.

Vlada je smanjila i PDV na struju dva puta u zadnjih godinu dana na također 5 posto.

Španjolska se kao članica EU-a obvezala smanjiti korištenje plina za 7 posto, no za sada je potrošnja ove godine veća nego lani.

Kopirati
Drag cursor here to close