Zatrpani otpadom

Federacija zatrpana tisućama tona ambalaže nepoznatog porijekla

Neophodno je vođenje evidencija i izvještavanje, jer je to jedini način provjere i kontrole stvarnog stanja otpada s obzirom da se trenutno na tržište FBIH plasiraju tisuće tona ambalaže nepoznatog porijekla.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 07. 2018. u 10:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ministrica s predstavnicima ovlaštenih operatera sustava EKOPAK i EKOŽIVOT

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je radni sastanak s predstavnicima ovlaštenih operatera sustava EKOPAK i EKOŽIVOT, na kojem je razgovarano o unapređenju sustava upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. 

''Naš cilj je da u Bosni i Hercegovini unapređenjem sustava upravljanja ambalažnim otpadom bude osigurano očuvanje prirodnih resursa i zaštita okoliša, te razvoj suvremenih ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje ambalaže'', kazala je ministrica Đapo.

Na sastanku su razmatrani i usaglašeni sadržaji uredbi koje reguliraju ovu oblast, a ministrica Đapo je pojasnila da njihovo donošenje ima za cilj da, u skladu s direktivama i praksom Europske unije, budu utvrđeni jasni i precizni kriteriji obračuna i načina plaćanja naknada, definiranje načina raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za proizvode koji nakon upotrebe postaju ambalažni, električni i elektronski otpad, te izvještavanje o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda, način i rokovi izvještavanja. 

Također, uredbama će biti utvrđeni obveznici plaćanja naknada, kriteriji za obračun i visine naknada. 

Neophodno je vođenje evidencija i izvještavanje, jer je to jedini način provjere i kontrole stvarnog stanja otpada s obzirom da se trenutno na tržište FBIH plasiraju tisuće tona ambalaže nepoznatog porijekla. 

Najveći problem je što u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji nadležna institucija koja bi vršila monitoring stanja u oblasti upravljanja otpadom.

Izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koji je usvojen krajem 2017. godine, predviđeno je uvođenje Informacisjkog sustava upravljanja otpadom s podacima o svim vrstama otpada, infrastrukturi i subjektima koji će biti dati na upravljanje Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, čime će ovaj problem biti djelimično riješen, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close