Odluke

Federacija dobila novi grad i 13 kilometara javnog interesa

Kako je obrazloženo, izgradnja regionalne ceste Goražde - Hranjen - Hrenovica, dužine 13,7 kilometara, kao dio cestovnog povezivanja Sarajeva s Goraždem, od javnog je interesa za FBiH
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 11. 2017. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, održanoj u Sarajevu, donijela Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju regionalne ceste s ciljem cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda i početka realizacije ovog projekta.

Kako je obrazloženo, izgradnja regionalne ceste Goražde - Hranjen - Hrenovica, dužine 13,7 kilometara, kao dio cestovnog povezivanja Sarajeva s Goraždem, od javnog je interesa za FBiH kao jednog od najvažnijih projekata za ovaj dio BiH i FBiH.

''Značaj projekta je višestruk i utječe na ukupan razvoj, podršku izuzetnim gospodarskim aktivnostima u Bosansko-podrinjskom kantonu, podršku održivom povratku na cjelokupnom području i pretvaranje izuzetno ruralnih u područja čija namjena može biti usmjerena u razne svrhe'', priopćila je Vlada.

Također, prihvaćena je inicijativa za izradu Zakona o uspostavi Grada Živinice, koju je podnijelo Općinsko vijeće Živinice.

''U inicijativi, dostavljenoj 19. listopada 2017. godine, istaknuto je da je Općina Živinice usvojila Odluku o proglašenju gradom, te da su za to ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH, što je i utvrđeno nakon provedenih potrebnih procedura'', navela je Vlada.

 

Kopirati
Drag cursor here to close