1,14 milijun eura za BiH

Europska unija odobrila milijune eura za projekte na Zapadnom Balkanu

WBIF dodijelio grantove, u vrijednosti od 8,2 milijuna eura koje financira EU, za projekte iz digitalnog, ekološkog i socijalnog sektora na Zapadnom Balkanu
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 06. 2020. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobre vijesti za regiju dolaze iz Brusselsa. Invensticijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) odobrio je jučer na sastanku održanom putem interneta osam prijava za grantovska sredstva za pružanje tehničke pomoći za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo* i Srbiju.

Projekti u vrijednosti od 8,2 milijuna eura, koje financira Europska unija, obuhvaćaju digitalni, ekološki i socijalni sektor, odnosno radi se o tri projekta za Albaniju koji se odnose na digitalnu infrastrukturu, uz grantovska sredstva od 0,85 milijuna eura, dva projekta za Bosnu i Hercegovinu, od kojih se jedan odnosi na ekološki, a drugi na socijalni sektor, s odobrenih 1,14 milijun eura, jedan projekt iz digitalnog sektora za Kosovo* uz grantovska sredstva od 0,35 milijuna eura, i dva projekta za Srbiju, od kojih je jedan iz ekološkog, dok je drugi iz socijalnog sektora sa  5,97 milijuna eura.

Širokopojasni atlas, pametni gradovi, pametna sela, digitalna povezanost i računarska infrastruktura visokih performansi su oblasti koje odobreni projekti iz sektora digitalne transformacije obuhvaćaju.  Budućnost je u digitalnoj povezanosti i ovim projektima se potvrđuje posvećenost regiona digitalnoj integraciji  - lokalnih zajednica, gradova, sela, zemalja, regiona, globalno. Ovo je važan korak za našu regiju, jer ukazuje na to da je ova činjenica konačno priznata i da se u skladu s njom djeluje.

Svijet postaje digitalan i regija treba držati korak, kao što to i nalazi Balkanskog barometra, istraživanja Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), potvrđuju; naime 78 posto rukovoditelja u regiji smatra da su digitalne vještine veoma važne za poslovanje. Osim toga, pozdravljamo i preostale odobrene grantove za tehničku pomoć ekološkom i socijalnom sektoru. Ovo su također ključne oblasti u kojima su potrebna značajna poboljšanja u regiji.

Digitalna integracija Zapadnog Balkana jedna je od okosnica Višegodišnjeg akcijskog plana za regionalni ekonomski prostor za period 2021-2024. godina. Očekuje se da novi Regionalni ekonomski prostor koji Vijeće za regionalnu suradnju priprema zajedno s ekonomijama iz regije bude odobren ove jeseni, a imat će mnogo ambiciozniju digitalnu komponentu nego ranije, s naglaskom na konkretne aktivnosti u ovoj oblasti.

WBIF

Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) je regionalni mehanizam mješovitog financiranja koji podržava proširenje Europske unije i društveno-ekonomski razvoj u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Investicijski okvir za Zapadni Balkan uspostavljen je 2009. godine kao zajednička inicijativa Europske komisije, Razvojne banke Vijeća Europe, Europske banke za obnovu i razvoj, Europske investicijske banke i nekoliko bilateralnih donatora.

Grupacija Svjetske banke, njemačka razvojna banka KfW i Francuska razvojna agencija (AFD) naknadno su se pridružile ovom okviru. U prosincu 2018. godine Francuska razvojna agencija postala je organizacija sudionica Investicijskog okvira za Zapadni Balkan. 

Kopirati
Drag cursor here to close