Blok 7

Europa brine, a vlast brani novi blok u Tuzli

Tijekom rasprave nitko od zastupnika nije rekao da je protiv izgradnje Bloka 7, ali je bilo rezervi kod pojedinaca u pogledu nepoznanica o projektu...
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 03. 2019. u 17:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je da Federacija BiH bude jamac javnom poduzeću Elektroprivreda BiH za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla, ali na ovo odluku reagirali su visoki dužnosnici Europske unije.

Ozbiljno pitanje

Tajnik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske unije Johannes Hahn izrazio je iznenađenje ovom odlukom Federalnog parlamenta koju je podržalo više od 70 zastupnika, a radi se o investiciji vrijednoj oko 1,5 milijardi KM, vraćanje kredita je planirano na 20 godina, s grejs periodom od pet godina.

''To poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i europskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali također o izboru energetske tehnologije, kao i analize omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način'', napisao je Hahn.

Istaknuo je kako je siguran da su zastupnici imali dobre razloge za svoju odluku i da će je moći objasniti građanima.

''Pitanja kao što su procjena utjecaja na okolinu, državnu pomoć i procedure javne nabavke će sigurno biti pozorno promatrane tijekom procesa davanja mišljenja'', najavio je Hahn, misleći na mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Izetbegović smiruje

Ova odluka, potvrdio je novinarima ovog tjedna i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark vjerojatno će biti i tema susreta Hahna s bh. dužnosnicima budući da je njegova posjeta BiH najavljena za kraj ožujka.

Uz podsjećanje da se radi o jednom od najvećih investicijskih projekata u povijesti zemlje, Wigemark je pojasnio da je Hahn zabrinut hoće li se financijske procedure obaviti na pravi način, a to se odnosi na pitanje državne pomoći i javnih nabavki.

Međutim, predsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović ističe da Hahna zabrinjava da će tehnologije u izgradnji Bloka 7 biti zastarjele, ali Izetbegović je zamolio da mu se proslijedi prava informacija o tome.

''Radi se o tehnologiji koja će biti uvezena iz Sjedinjenih Američkih Država, mislim da je Hahn imao pogrešnu informaciju'', dodao je Izetbegović, dok je Wigemark u isto vrijeme kazao da će informacije koje je dobio od Izetbegovića prenijeti tajniku Hahnu.

Sto posto isplativ projekt

Izvršni direktor Elektroprivrede BiH za kapitalne investicije Senad Salkić upoznao je zastupnike o svemu što je urađeno u pripremnoj fazi kada je u pitanju ovaj projekt, izboru kineskog projektnog partnera, pribavljanju dokumentacije i suglasnosti, kao i niz drugih detalja o namjeravanoj gradnji Bloka 7.

Ustvrdio je da su ekonomske studije pokazale da je ovaj projekt sto posto isplativ u cijelom svom toku, odnosno da Elektroprivreda BiH ima dovoljno likvidnih novčanih sredstava.

Na sjednici na kojoj su zastupnici prihvatili ovu odluku, stručni savjetnik u Agenciji za državnu pomoć Aleksandar Ristić kazao je da jamstva Federacije BiH za ovo kreditno zaduženje nema elemente državne pomoći, na taj način očitavajući se povodom suprotnih tvrdnji iz Tajništva Energetske zajednice i apela zastupnicima da ne podrže jamstva.

Nitko protiv

Tijekom rasprave nitko od zastupnika nije rekao da je protiv izgradnje Bloka 7, ali je bilo rezervi kod pojedinaca u pogledu nepoznanica o projektu te stavu Energetske zajednice. Oni su izjavljivali da ne mogu olako dići ruku za to kreditno zaduženje dok ne budu imali odgovore na sva, njima nedovoljno jasna pitanja.

Zagovornici ove odluke su, pak, obrazlagali da će ovo značiti korisno investiranje koje će očuvati energetsku stabilnost i neovisnost Federacije BiH odnosno BiH, a Tuzlacima osigurati čistiji zrak budući da su projektom predviđeni gašenje dosadašnjih blokova Termoelektrane Tuzla te izgradnja novog po najsuvremenijoj tehnologiji.

Državna pomoć

''Opredjeljenje Federacije BiH za Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla proisteklo iz potrebe Federacije BiH za dugoročnim osiguranjem električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba, pokrivanjem budućeg deficita električne energije, koji će nastati kao rezultat skorog gašenja postojećih termoblokova, osiguranjem pozicije Federacije BiH na unutarnjem i regionalnom tržištu električne energije'', navedeno je iz Elektroprivrede BiH. 

Odluka Vlade Federacije BiH o izdavanju jamstava donesena je nakon rješenja Vijeća za državnu pomoć BiH zasnovanog na važećim zakonima BiH i donesenog uz poštivanje pravne stečevine Energetske zajednice, naznačeno je iz Elektroprivrede BiH.

Nakon žalbe nevladinih organizacija kojom je zatraženo ispitivanje postojanja državne pomoći, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač uputio je federalnim zastupnicima pismo u kojem ih poziva da garanciju ne usvoje jer, kako je naveo, ''može sadržavati nelegalnu državnu pomoć''.

Štetne posljedice

U Elektroprivredi BiH smatraju da je Kopač ovakvim direktnim obraćanjem zastupnicima u Parlamentu FBiH izašao iz okvira svojih nadležnosti, prekršivši ustaljene procedure utvrđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik BiH.

Iz ovog poduzeća također tvrde da iskazivanje podrške Projektu Blok 7 odobravanjem Odluke o izdavanju garancije Federacije BiH u Parlamentu FBiH ne može prouzrokovati nastanak bilo kakvih štetnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu.

''Štetne posljedice pak za Federaciju BiH i državu BiH bit će neizbježne u slučaju odustajanja od Projekta koji je proglašen javnim interesom i koji je od krucijalne važnosti za stabilnost elektroenergetskog sektora i energetsku nezavisnost Federacije BiH i države BiH'', naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Federalni premijer Fadil Novalić naglasio je ranije da se gradnjom zamjenskih termoblokova osigurava siguran plasman uglja i time opstanak rudnika.

''Posljednjih 40 godina nismo imali investiciju ovakvog kapaciteta. To je jedna strana, a druga je energija koja realno postaje strateška roba. Država treba da ima što više nezavisnosti, a upravo smo u prilici da imamo energetsku nezavisnost'', zaključio je ranije premijer Novalić.

Da bi gradnja Bloka 7 mogla početi potrebno je da još Dom naroda Parlamenta FBiH prihvati dva sporazuma - Sporazum o kreditnoj liniji (Cexim i Elektroprivreda BiH) i Sporazum o garanciji FBiH (Cexim i FBiH).

Kopirati
Drag cursor here to close