Mostar

Energetska učinkovitost: Završeni radovi na IV. Osnovnoj školi

Vlada želi učenicima i djelatnicima škola osigura uvjete primjerene današnjem vremenu,
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 04. 2018. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dr. sc. Rašid Hadžović, županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa, danas su bili nazočni na svečanosti u povodu završetka radova Projekta energetske učinkovitosti u IV. Osnovnoj školi u Mostaru.

 Nazočne je pozdravila Seada Kuštrić, ravnateljica škole, koja je zahvalila Vladi HNŽ-a na tomu što je izabrala njihovu školu dijelom objekata koji će biti obnovljeni u sklopu projekta, te im kao priznanje dodijelila u ime škole, zaposlenika i učenika, zahvalnicu za uspješno implementiranje Projekta „Energetske učinkovitosti u BiH“, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

 Herceg je zahvalio je ravnateljici Kuštrić istaknuvši kako ovakvi događaji potvrđuju ispravnost puta koji je Vlada zacrtala u želji da učenicima i djelatnicima škola osigura uvjete primjerene današnjem vremenu, te kako je nakana Vlade da na način na koji je obnovljena IV. Osnovna škola, obnovi sve javne objekte u Županiji.

''Energetska obnova školskih objekata u našoj županiji samo je jedan vid potpore obrazovanju. Uz redovito financiranje rada škola, Vlada je u cijelosti preuzela financiranje prijevoza učenika za koje godišnje izdvaja više od 3 milijuna KM. Konačno smo riješili pitanje tehnološkog viška i radno-pravnog statusa 130 prosvjetnih djelatnika, te usvojili organizacijske sheme'', kazao je Herceg, dodavši i to kako je IV. Osnovna škola u Mostaru dobila novo modernije ruho u sklopu Projekta energetske učinkovitosti u HNŽ u koji Vlada ulaže preko 10 milijuna KM vlastitih, donatorskih i kreditnih sredstva,  te na najbrži, najučinkovitiji i najisplativiji način poboljšava kvalitetu školskih i zdravstvenih objekata.

Herceg je istaknuo kako su u prvoj fazi Projekta, uz IV. Osnovnu školu, obnovljene i osnovne škole u Čitluku i Crnićima, Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca u Mostaru, te srednje škole u Čapljini i Konjicu, kao  i Dom zdravlja u Jablanici.

''Trenutačno obnavljamo 4 školske zgrade, a za njih 7 pripremamo potrebna dokumenta kako bi obnova mogla uskoro otpočeti'', kazao je Herceg dodavši i to da Vlada planiranom energetskom obnovom neizravno pomaže i naše jedinice lokalne samouprave koje, iako je to njihova obveza, zbog objektivnih razloga često nisu u mogućnosti same izdvajati značajnija sredstva za obnovu javnih objekata na njihovu području.

''Pozivam sve nas koji na bilo koji način sudjelujemo u odgojnom i obrazovnom procesu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji da se nikada ne umorimo radeći na poboljšanju uvjeta u obrazovanju jer je ulaganje u obrazovanje najbolje investiranje u našu budućnost'',  zaključio je Herceg.

Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa istaknuo je zadovoljstvo rezultatima i cjelokupnim postupkom Projekta energetske učinkovitosti kojega Vlada HNŽ provodi u suradnji sa Svjetskom bankom i UNDP-om.

''Ovim je projektom u posljednje tri godine obuhvaćeno više od dvadeset objekata javnih, školskih i zdravstvenih ustanova od Konjica do Neuma'', kazao je ministar Hadžović dodavši i to kako je Vladi HNŽ i Ministarstvu prosvjete na prvom mjestu stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za boravak djece i uposlenika u školama. 

''Uposlenici i učenici dobivaju uvjete za produktivniji rad, što doprinosi kvalitetnijem obrazovanju i osviještenosti o očuvanju okoliša, te podučavanju djece o učinkovitom upravljanju energijom u budućnosti'',  zaključio je ministar Hadžović.

Inače, uz  Hercega i Hadžovića, nazočne je pozdravio Šerif Špago, predsjedajući Skupštine HNŽ-a i Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“ za FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close