Banja Luka - Prnjavor

Najsuvremeniji dio autoceste u Bosni i Hercegovini

Od nekoliko dostupnih rješenja, kao najprimjerenije odabrano je upravo ono kompanije Schneider Electric
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 04. 2019. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elnos Grupa, međunarodni koncern za elektroenergetiku sa sjedištem u Banja Luci, za izgradnju transformatorskih stanica na 35 kilometara dionice autoceste Banja Luka – Prnjavor, koja čini dio autoceste Banja Luka - Doboj, koristila je najsuvremenija, visokokvalitetna EcoStruxure rješenja te Smart RM6 i SCADA software kompanije Schneider Electric.

Ciljevi projekta bili su uspostavljanje sustava upravljanja energijom te sustava mjerenja, ostvarivanje maksimalne pouzdanosti napajanja rasvjete, signalizacije i sigurnosne opreme kao i druge električne infrastrukture autoceste, ali i prikupljanje informacija i upozorenja u realnom vremenu, kako bi se spriječili prekidi napajanja.

Prema riječima projekt menadžera Elnos Grupe, Nenada Marjanovića, od nekoliko dostupnih rješenja, kao najprimjerenije odabrano je upravo ono kompanije Schneider Electric.

''Zahvaljujući Biosco CS trafo-stanicama, autocesta ima suvremenu distributivnu mrežu, s primjenom sustava daljinskog upravljanja. Ovaj sustav omogućuje manipulaciju u slučaju kvara na vodovima, mjerenje napona, struje, snage i slično, a ima i mogućnost proširenja kontrole upravljanja rasvjetom kroz tzv. SCADA sustav'', rekao je Nenad Marjanović.

Foto: PR / Dionica autoceste Banja Luka – Prnjavor

Dodao je kako realizacijom ovog projekta Elnos želi postići sigurnu opskrbu elektroenergetskih potrošača, uz optimalan period u beznaponskom stanju, te kontrolu i nadzor nad transformatorskim stanicama. Naglasio je kako asortiman Schneider Electric opreme omogućava i nadogradnju sustava kroz nova rješenja.

Kroz primjenu Biosco CS trafo-stanica u Elnosu su uvidjeli niz prednosti, u odnosu na standardne, betonske trafo-stanice. Tako ističu brzinu ugradnje za koju je potrebno svega šest do osam sati, što omogućuje minimalna isključenja. Stanice su malih dimenzija te se stoga lako uklapaju u okolinu, a i vrlo su jednostavne za rukovanje.

''Smatram da će i u narednom periodu Bisco CS iz Schneider Electrica biti jedno od dominantnih rješenja, budući da su ove trafo-stanice praktične za uvođenje u sustav daljinskog upravljanja sekundarnom distributivnom mrežom'', zaključio je Nenad Marjanović.

Osim ponudom vrhunske opreme, u Elnosu su zadovoljni i samim procesom suradnje s kompanijom Schneider Electric.

''Schneider Electric je kompanija koja njeguje profesionalan pristup projektima i apsolutno je spremna izaći u susret potrebama klijenata. Podrška se odnosi na izbor opreme i tehničkih rješenja, ali i na suradnju kod implementacije projekata. Tvrtka reagira praktično i fleksibilno, što nam je neophodno kako bismo realizirali vrlo širok spektar naših projekata'', naglasio je Nenad Marjanović.

Kopirati
Drag cursor here to close