Moderna platforma

E-proračun: Moderan alat za planiranje županijskih proračuna

E-proračun za jednoobraznost u planiranju proračuna svih županija
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 03. 2018. u 17:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević i američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack danas su u Sarajevu predstavile informacijski sustav za upravljanje proračunom, takozvani ''E-proračun''.

Pomoću njega omogućeno je svim županijama da svoje proračune pripremaju na najsuvremenijoj platformi.

Prvi korak

'' To znači da sada imamo jednoobraznost u planiranju proračuna između svih županija, te izravnu povezanost s Federalnim ministarstvom financija'', rekla je Milićević.

 Dodaje da pokretanje E-proračuna predstavlja prvi korak u uspostavljanju potpune transparentnosti u ocjeni kretanja fiskalne pozicije u FBiH, što nije uvijek jednostavno imajući u vidu nivo decentraliziranosti.
Video:  Moramo se opredijeliti kakvu želimo Razvojnu banku

''E-proračun aplikacija je moderan alat, kojim se ne samo standardizira proračunski proces, već se značajno smanjuje mogućnost greške, te omogućavaju u realnom vremenu različite analize promjene pojedinih mjera u procesu usvajanja proračuna'', naglasila je Milićević.

Pozitivni učinci

Značajnim smatra što E-proračun sadrži modul za procjenu fiskalnih učinaka, jer se time, pored detaljne analize utjecaja pojedinih propisa, u osnovi nameće jedan novi viši standard odgovornosti za sve donositelje odluka.

E-proračun će, kako ocjenjuje Milićević, imati dugoročne pozitivne efekte na kvalitetu javnih financija u FBiH.

Izrazila je zahvalnost američkim partnerima na okončanom procesu tehničke pomoći koja je pružena u okviru USAID-ov Projekta reforma fiskalnog sektora (FAR) i Projekta jačanja državnih institucija i procesa (SGIP).

Osiguran je softver, hardver i obuka za 10 županijskih ministarstava financija i Ministarstvo financija FBiH, te unošenje podataka u realnom vremenu, koji će biti dostupni javnosti.

''U ovaj projekt elektronskog praćenja i izrade proračuna USAID je uložio oko 700.000 KM'', kazala je Cormack, dodajući da će osim transparentnosti E-proračun pomoći u praćenju priliva i protoka proračunskih sredstava u FBiH.

 

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević potvrdila je danas novinarima u Sarajevu da Razvojna banka FBiH ima određenih problema u svom poslovanju.

''Od samog početka nisu popunjena sva tijela banke. Ova banka nije alatka u razvojnoj politici Vlade Federacije BiH. Iz tih razloga bilo je problema u sazivanju Skupštine, radu Nadzornog odbora i same Uprave. Konačno se moramo opredijeliti kakvu mi to hoćemo Razvojnu banku'', kazala je Milićević komentirajući da li se navedeno tumači kao „previranje između HDZ-a BiH i SBB-a“.

 Podcrtala je da to nije točno navodeći da su i međunarodni čimbenici koji prate financijski sektor prepoznali probleme u funkcioniranju Razvojne banke.

''Jedna od zadaća koja je stavljena pred Vladu je da se veoma brzo pripremi potpuno novi zakon o Razvojnoj banci'', poručila je Milićević.

Također, federalna ministrica financija novinarima je prokomentirala podatak iz najnovijeg izvještaja Centara civilnih inicijativa da je ''u Federaciji samo 46 posto ispunjeno obaveza iz Reformske agende'',  te navela da ne može tvrditi da li su ti postotci točni.

''Činjenica je da imamo određenih zastoja odnosno prolongiranja aktivnosti, ali mislim da ćemo to stići, ukoliko smognemo snage da izbornu godinu pretvorimo u godinu kada moramo završiti neke obaveze iz Reformske agende'', poručila je Milićević.

Kopirati
Drag cursor here to close