Kreće gradnja

Dječji vrtić u Čapljini bit će najmodernija odgojno-obrazovna ustanova u BiH

Osnovni koncept ovog idejnog rješenja bazira se na Zelenoj gradnji, što podrazumjeva cjelokupni proces osmišljavanja, projektiranja, uporabe i održavanja temeljen na principu održivosti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 09. 2022. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Čapljini je u planu izgradnja Dječjeg vrtića sa jaslicama i na lokalitetu Ada - Bad u Čapljini, a prema uvjetima gradnje iz Regulacijskog plana Ada - Bad 2.

Potvrđeno je to na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čapljine, gdje je i predstavljen idejni plan novog Dječjeg vrtića u Čapljini.

Regulacijskim planom u sjeveroistočnom dijelu obuhvata pozicionirana je zgrade vrtića sa jaslicama sa svim potrebnim pratećim sadržajima.

To je zona koja će imati kolni pristup sa sabirne ulice koja prolazi istočnim
rubom obuhvata. Zimzelenim pojasom zaštićen je od buke i ispušnih plinova s ulice.

Osnovni koncept ovog idejnog rješenja bazira se na Zelenoj gradnji, što podrazumjeva cjelokupni proces osmišljavanja, projektiranja, uporabe i održavanja temeljen na principu održivosti.

Ciljevi ovog Idejnog projekta podrazumjevaju prije svega suvremeni arhitektonski izraz, koji pripada tipu odgojno-obrazovne građevine, te ostvarenje ugodnog ozračja, empatičnog okruženja i prostornih odnosa koji stvaraju osjećaj sigurnost.

U projektu su poštivani pedagoški standardi za predškolski odgoj, te se nastojalo ostvariti kvalitetnu povezanost i fleksibilnost prostora za boravak djece, te njihov nadzor od strane odgojno-obrazovnih djelatnika.

Također se nastojalo ostvariti kvalitetna orjentavija kako unutarnjih, tako i vanjskih površina gdje djeca borave, odnosno zaštita od vjetra i oborina.

Glavni ulaz u zgradu je preko pristupne natkrivene staze na istočnoj strani, kroz ozelenjenu parkovnu površinu. Parking u mirovanju rješen je u sklopu parcele sa 30 parkirnih mjesta, na sjevernoj strani parcele.

S obzirom na sjevernu orjentaciu, na prostoru između parkinga i ulaza postavljen je ozelenjeni zid, kao brana od sjevernog vjetra. Preko vjetrobrana se pristupa u jedinstven prostor hola, odnosno višenamjenskog prostora i blagovaone. Višenamjenski prostor odjeljen je od ostatka komunikacija, prostora hola i blagovaone, mobilnim pregradnim panelima te se slagannjem panela u polaznu poziciju može ostvariti velika slobodna površina za potrebe različitih pretstava, radionica i ostalih skupnih događanja.

U prizemlju zgrade su smještena tri para vrtićkih jedinica, međusobno degažiranih, tako da stvaraju manje "esturije" vanjskih zelenih površina u vizualnu unurtašnjost vrtića. Sve jedinice imaju potpunu istočnu orjentaciju i dodatno južnu, koja se može zasjeniti pokretnim brisolejima, za vrijeme velikih ljetnih vrućina.

Sve skupne jedinice imaju grupirane garderobe i sanitarne čvorove, te zajedničku terasu, koja je povezana sa otvorenim parternim površinama za igru djece.

Desno od ulaza smješten je prostor za ljekara i dvije prostorije za izolaciju oboljele djece, sa kupaonom. U nastavku ovog bloka smještena je recepcija sa tehničkom sobom, te degažman sa uredima uprave vrtića.

Višenamjenski prostor je povezan sa sobama logopeda, psihologa i senzomotorike, te prostorom rekvizita i opreme. Gospodarski pristup pratećim prostorima je na sjevernoj strani zgrade.

Na gospodarski degažman povezani su prostori kuhinje sa spremištem i garderobama, prostorom kotlovnice i vešerajem. Ovi gospodarski prostori imaju toplu vezu sa prostorom komunikacija prizemlja.

Na katu se nalaze dvije cjeline, od kojih svaka ima po dvije jasličke
jedinice sa svim sadržajima, međusobno odvojene. Prostor između dvije cjeline kata rješen je kao ozelenjeni ravni krov, sa prostorima vrtova i mediteranskog bilja. Ovaj ozelenjeni ravni krov, povezan je sa parternim površinama vrtića preko široke ozelenjene rampe.

Kopirati
Drag cursor here to close