Potpisan ugovor

Detalji o osvjetljavanju Mostara: 98 novih stupova i 322 LED-svjetiljke

Kroz projekt Interreg - IPA CBC IRENE Grad Mostar mijenja dio postojećeg sustava javne rasvjete
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 11. 2018. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon provedbe javne nabave i odabira najpovoljnijeg izvođača, u utorak je u prostorijama Vijećnice Grada Mostara potpisan ugovor s tvrtkom Elko-Marić d.o.o. Mostar iz Mostara o izvođenju radova na projektu rekonstrukcije, odnosno zamjene postojećih rasvjetnih stupova i svjetiljki novim (aluminijskim) stupovima i svjetiljkama sa energetski učinkovitom LED tehnologijom.

Projekt će se provoditi u ulicama nadbiskupa Čule (od Katedrale) i kralja Tomislava (do vrha Avenije), te ulici BNR/Hrvatskih branitelja (od Lučkog mosta) do Španjolskog trga (kružni tok).

Kroz projekt će biti zamijenjeno ukupno 164 komada svjetiljki (postojećih neučinkovitih i svjetiljki na bazi visokotlačne žive te svjetiljki na bazi visokotlačnog natrija starije generacije), čija instalirana snaga s gubicima iznosi 49.376 kW, a godišnja potrošnja 202.441,6 kWh. Bit će postavljeno 98 novih stupova i 322 LED svjetiljke.

Završetkom provedbe projekta ukupna angažirana snaga sustava sa standardnim koeficijentom bit će 23.184 kW, a potrošnja će iznosit najviše 95.054,4 kWh godišnje, priopćeno je.

Vrijednost potpisanog ugovora vezano za rekonstrukciju ovog dijela javne rasvjete je 487.139,71 KM, a ukupna planirana godišnja ušteda je oko 50.000 KM, s time da će se znatno popraviti kvaliteta usluge javne rasvjete te će se ostvariti i  značajne uštede na održavanju tog dijela sustava javne rasvjete Grada Mostara.Ugovoreno trajanje radova je 45 dana.

Projekt IRENE se provodi u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatske-Bosne i Hercegovine-Crne Gore: Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika te promicanje održive energije i energetske učinkovitosti. Specifični cilj projekta je promicanje korištenja obnovljivih izvora energije, poticanje energetske učinkovitosti.

Provedba projekta započela je 1.7.2017. godine i traje do 31.12.2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 EUR od čega 1.628,447,00 EUR sufinancira Europska unija.

Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije 'Zadra nova', a partneri na projektu su Zadarska županija iz Hrvatske, Eko Centar Delfin i općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj Redah i Grad Mostar iz Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close