Demantiraju

Deponija odgovara: Nismo mi Uborak

''JP Deponija d.o.o. je počela sa obavljanjem djelatnosti u rujnu 2014. godine, u skladu sa svim zakonskim propisima i posjedujemo sve potrebne dozvole, što su utvrdile Federalne inspekcije u više navrata''
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 06. 2019. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Deponija d.o.o. Mostar regirala je u četvrtak na tekst objavljen pod naslovom 'Inspekcija utvrdila nepravilnosti na Uborku' koji je objavljen isti dan, a u kojem navode kako je došlo do navođenja neistina.

Priopćenje prenosimo u cjelosti.

''Kao reakciju na niz neistina iznesenih u članku pod obmanjujućim naslovom 'Inspekcija utvrdila nepravilnosti na Uborku' iznosimo sljedeće činjenice:

Da bismo izbjegli bilo kakve nesporazume, iako se JP Deponija d.o.o. Mostar i JP Uborak d.d. Mostar-u stečaju, nalaze na istom lokalitetu, radi se o dva odvojena poslovna subjekta. JP Uborak d.d. je upravljao starom deponijom i vršio prijem komunalnog otpada do rujna 2014. godine.

JP Deponija d.o.o. je počela sa obavljanjem djelatnosti u rujnu 2014. godine, u skladu sa svim zakonskim propisima i posjedujemo sve potrebne dozvole, što su utvrdile Federalne inspekcije u više navrata.

Vaši navodi da su inspekcije (građevinska, okolišna i vodna) obavile nadzor i utvrdile nepravilnosti na Uborku nisu točni, i ne odnose se na JP Deponija d.o.o. Mostar, jer spomenute inspekcije su tijekom ovog tjedna vršile nadzor u JP Vodovod d.d. Mostar i konstatirale da nisu izvršene laboratorijske analize kojim se trebao utvrditi sastav mulja.

JP Deponija d.o.o. Mostar ne vrši, niti je vršila prihvat mulja, nego komunalnog otpada sa rešetki kolektora. Obzirom da su se u spomenutom otpadu nalazile izvjesne količine pješčanih rezidua, i bez analize nije bilo moguće utvrditi sastav istog, JP Deponija je obustavila prijem ove vrste otpada još prije početka prosvjeda, a ne zbog njih.

Također, želimo istaknuti da vršimo redovit monitoring svih okolišnih parametara i da se oni nalaze u dozvoljenim referentnim vrijednostima, što je utvrđeno i prilikom redovnih inspekcijskih nadzora.

Osim toga, sve procjedne vode sa tijela deponije se sakupljaju u laguni, koja je vodonepropusna, kao i samo tijelo deponije, te iz tog razloga nije moguće da procjedne vode dospiju na bilo koji način u podzemne tokove i rijeku Neretvu.

Nažalost,  isto ne možemo tvrditi za staru deponiju (u nadležnosti JP Uborak d.d.), što je zaključila i inspekcija prilikom obilaska terena.

Na današnjem sastanku u Sarajevu je utvrđeno da se u budućem razdoblju izvrši sanacija stare deponije''.

Kopirati
Drag cursor here to close