Stanarska prava

Čekaju se potpisi za rušenje Ćirine zgrade

Ukoliko stanari ne prihvate sporazum s Gradom Mostarom, zgrada se neće rušiti i ostaje ruševina
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 08. 2021. u 10:00 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rušenje Ćirine zgrade i nastavak izgradnje gradske magistrale čeka postizanje sporazuma između Grada Mostara i sedam stanara koji su bili nositelji stanarskih prava u nekadašnjoj zgradi.

''Mora se postići sporazum gdje pregovaramo s nositeljima stanarskih prava u bivšoj zgradi Ćiro. Održali smo nekoliko sastanaka i za par dana stanari će se trebati očitovati prihvaćaju li 'roh-bau' stanove koji su predviđeni za njih na trećem katu Mikačića kuće'', rekla je za Bljesak.info Radmila Komadina glavna savjetnica Grada Mostara.

Očekuju pozitivan odgovor stanara

U slučaju da bude očitovanje stanara bude pozitivno kako i Gradu pretpostavljaju, onda slijede pravne aktivnosti.

''Prvo ide obrada izjave da prihvaćaju, nakon toga slijedi potpisivanje sporazuma Grada s JP Željeznicama vezano za proceduru što se tiče otkupa stanova koji će raditi Željeznice'', pojasnila je Komadina.

Kaže da su sa željeznicama izdefinirali sporazumne odredbe sa željeznicama, ali prvi korak koji se mora uraditi je vezan za stanare.

''Ako oni prihvate, brzo bi mogli ispoštovati pravne procedure, završiti i potpisivanje sporazuma i obveze iz sporazuma koje grad treba ispoštovati i koje trebaju ispoštovati i JP Željeznice, jer oni imaju obveze prema stanarima da provedu postupak otkupa stanova i uvođenja u posjed. Očekujem da bi sve to moglo biti gotovo za mjesec dana'', pojasnila nam je Komadina.

Bez sporazuma nema rušenja

Ako stanari ne prihvate sporazum s Gradom Mostarom, zgrada se neće rušiti i ostaje ruševina, pojasnila je Komadina, jer stanari se moraju zbrinuti.

Podsjetimo, vijećnici gradskog vijeća Grada Mostara su 15. travnja na sjednici Gradskog vijeća donijeli Odluku i proglašenju Ćirine, odnosno zgrade stare željezničke stanice u Ulici Ante Starčevića, javnim interesom.

Inače, ranije smo pisali kako je projekt četiri prometne trake u Ulici Ante Starčevića u Mostaru privukao pozornost javnosti zbog uklanjanja drvoreda, a postojala je i bojazan da ovaj projekt neće biti dovršen jer su mu se pred strojeve ispriječile neke neriješene stvari.

Prema prikazu nove ceste kojeg smo u siječnju dobili od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, prva od neriješenih stvari je zgrada nekadašnje željezničke stanice, popularni Ćiro, koji se ne može rušiti zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja iako je zbog nositelja stanarskog prava podignut kat prilikom obnove Mikačića kuće.

48 sati postalo tri godine

Još 2018. godine tijekom predaje ključeva stanarima obnovljene Mikačića kuće došlo je do žustre rasprave, jer su stanarima Ćirine zgrade obećani zamjenski stanovi u Mikačića kući. Tadašnji gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je Grad Mostar napravio sve preduvjete, ali da se tada ''nisu stekli pravni uvjeti da bi mogli mijenjati imovinu''.

''Gradonačelnik nema sve mogućnosti i sve ovlasti koje vi mislite. Odgovorno kažem ta etaža je za vas napravljena. Međutim, morat će se steći pravni uvjeti da bi se izvršila zamjena imovine'', rekao je Bešlić 2018. godine, kada je gradsko vodstvo dobilo 48 sati da riješi problem, koji je tek sada ''došao na red''.

Video: Burno na predaji ključeva Mikačića kuće u Gradskoj vijećnici u Mostaru

Ostale ruševine

Inače, što se tiče ostalih ruševina u centralnoj zoni Mostara, a koje nagrđuju sliku grada, gradonačelnik Mostara Mario Kordić u travnju je rekao kako će se truditi da se to što prije riješi.

''Te ruševine su iz više razloga onakve kakve jesu. Jedan od razloga je što ne postoje regulacijski planovi u centralnoj zoni, jer nikada nisu doneseni, a drugi razlog su imovinsko pravni odnosi objekata. Evo za 'Staklenu banku' znate da Vlada FBiH ima planove oko rješavanja tog problema, to će nam biti fina priča, kada u gradu riješimo ovaj impozantan i velik objekt a koji izgleda loše'', kazao je Kordić.
Kopirati
Drag cursor here to close