Nema više smeća

Čapljina: Nakon 50 godina zatvara se deponija u središtu grada

Saniranjem i zatvaranjem gradske deponije ''Ada'' u Čapljini napokon će prestati odlaganje smeća u gradskom središtu, s obzirom da smeće sa periferije dolazi u grad.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 06. 2018. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebalo je proći više od pedeset godina da se zatvori gradska deponija ''Ada'' koja se nalazi u samom središtu Čapljine.

Podsjetimo, deponija se nalazi svega stotinjak metara od stambenih zgrada, a ono što je najveći problem jeste činjenica da se deponija naslanja na rijeku Neretvu.

Prije su na ovoj lokaciji bile tone i tone smeća, međutim kako se projekt sanacije deponije privodi kraju, Čapljina je ''prodisala''.

Informaciju o zatvaranju deponije potvrdio je za Bljesak.info načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, koji je rekao kako je samo ''pitanje vremena hoće li deponija biti zatvorena za dva ili šest mjeseci''.

''Posao je još nevidljiv, još pričamo o njemu, a to su pripreme za konačno saniranje i zatvaranje deponije, jer još radimo taj papirnati dio posla. To je užasno kompliciran projekt, a oni koji su u ovom poslu znaju da je papirnati dio posla najzahtjevniji, da troši puno vremena i da treba puno pameti da se sve to završi. No, tek kada dođu strojevi na teren onda je posao gotov, a to je samo pitanje vremena hoće li se nešto završiti za dva ili šest mjeseci'', rekao je Vidić.

Dodaje kako je potrošeno puno vremena na izradu projektne dokumentacije jer je sve rađeno prema pravilima Europske unije.

''Pravila Europske unije o saniranju deponija su jako, jako stroga i zahtjevna, međutim mi se trudimo da sve što radimo, radimo zbilja kvalitetno i da pratimo europske i svjetske trendove. Ako nešto može biti u Beču, zašto to isto ne može biti u u Čapljini? Naravno da može, mi smo to pokazali u više navrata, a tako će biti i sa deponijom'', ističe čapljinski načelnik.

Glavni projekt je završen, a trenutno se radi na prikupljanju novca za realizaciju projekta.

''Još nismo išli u raspisivanje natječaja za izvođenje radova jer sav novac nismo prikupili i nadam se da ćemo veoma brzo to iskupiti. To će biti sredstva iz općinskog proračuna, županijskog i federalnog Fonda za zaštitu okoliša, i grant sredstva koja ćemo dobiti od slovenske vlade. Naime, slovenska vlada je prepoznala kvalitetu našeg projekta, a sada dolazi do izražaja ono što sam rekao da smo radili po europskim kriterijima, jer Slovenija dio svog proračuna izdvaja za ovakve potrebe - saniranje deponija. Mi smo projekt nominirali prema slovenskoj Vladi i on je prošao, pa će i to biti značajan izvor financiranja. Svakako, jedan dio će biti kreditna sredstva'', rekao je prvi čovjek Čapljine u izjavi za Bljesak.info.

Inače, radi se o iznosu od oko tri milijuna KM.

''Naravno, da smo sami išli u projekt kao općina teško bi mi to mogli u jednom vremenskom komadu završiti, ali kad se krene raditi prestanka nema, jer radi se o zatvaranju i kvalitetnoj sanciji'', zaključuje načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

Saniranjem i zatvaranjem gradske deponije ''Ada'' u Čapljini napokon će prestati odlaganje smeća u gradskom središtu, s obzirom da smeće sa periferije dolazi u grad.

Kopirati
Drag cursor here to close