Elektrana

Buk Bijela ide na Ustavni sud

Kamen temeljac za Buk Bijelu na Drini položili su polovinom svibnja 2021. godine Radovan Višković i Ana Brnabić…
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 07. 2022. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničko povjerenstvo za koncesije, koje je formirano kako bi riješilo spor u vezi s izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, nije postiglo suglasnost u vezi s ovim pitanjem, a šest od sedam članova obavijestilo je Ustavni sud BiH da nema prepreka da se taj projekt nastavi, objavile su Nezavisne novine.

Povjerenstvo je formirano nakon odluke Ustavnog suda BiH, koji je odlučujući po zahtjevu 24 zastupnika Zastupničkog doma BiH zaključio da spor treba riješiti Komisija za koncesije BiH.

S obzirom na to da to povjerenstvo praktično ne funkcionira jer su svima istekli mandati, formirano je Zajedničko povjerenstvo za koncesije sa sedam članova, koje na kraju nije riješila spor jer je Mensur Šehagić, jedan od članova, u dva navrata obavijestio povjerenstvo da ne može sudjelovati u radu. Nakon toga je obavješten Ustavni sud BiH o radu i stavu povjerenstva.

"Dali smo naš stav i informaciju šta smo uradili. Nije bilo kvoruma za konačnu odluku i dali smo Ustavnom sudu sad neka on procijeni da li će uvažiti naš stav i mišljenje kao članova povjerenstva, to je na njima", rekao je za "Nezavisne novine" Milomir Amović, predsjedavajući povjerenstva za koncesije.

Kako navode banjalučke novine, stav šest od sedam članova da je koncesija ''u skladu sa zakonima, jer prostor na kojem se gradi hidroelektrana nije granični prostor Srbije i Bosne i Hercegovine niti Republike Srpske i Federacije BiH''. Također, sporazum elektroprivreda Srbije i Republike Srpske ne spada u kategoriju međunarodnih i na kraju krajeva koncesija za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela izdata je "Elektroprivredi Republike Srpske".

Kamen temeljac za Buk Bijelu na Drini položili su polovinom svibnja 2021. godine Radovan Višković i Ana Brnabić, premijeri Republike Srpske i Srbije, a odmah nakon toga uslijedila je apelacija.

Već u srpnju Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor između BiH i Republike Srpske u vezi s odlukama o datim koncesijama za izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Drini i naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske. Kako taj rok nije ispoštovan, Ustavni sud BiH je produžio rok za još šest mjeseci, koji je također istekao, međutim Komisija nije uspjela završiti posao već je sve ponovo prebacila Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, navode Nezavisne novine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close