Projekt na koji se čeka godinama

Trasa južne obilaznice oko Mostara poprima obrise

Radovi na ovom dijelu izvode se planiranom dinamikom te se njihov završetak očekuje do kraja 2023., kada bi i autocesta iz smjera juga, odnosno od Bijače, trebala stići do petlje Mostar jug.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 06. 2021. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt na koji Mostar čeka više od 20 godina kako bi se teretni promet iz smjera zapadne Hercegovine premjestio iz samog središta ovog grada napreduje planiranom dinamikom.

Trasa južne obilaznice koja se proteže iznad Rodoča polako poprima svoje obrise.

Kako se vidi na spomenutim fotografijama, radi se na više lokacija. Nastavljeni su radovi na postavljanju temelja za stupove koji će nositi dvjesto metara dug vijadukt Marjanovića draga, a teški strojevi probijaju cestu na potezu između Varde i Kobilovače koja će se spojiti na novi kružni tok u Miljkovićima.

Foto: Večernji list / Južna obilaznica oko Mostara

Podsjetimo, nastavku radova na ovom projektu od krucijalne važnosti za sve one koji iz smjera zapadne Hercegovine putuju prema Mostaru prethodilo je prošlogodišnje potpisivanje ugovora koje je obuhvatilo izgradnju i rekonstrukciju južne obilaznice Mostara (dionica Miljkovići – Rodoč – veza na M-17, poddionica Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi – vijadukt Marjanovića draga), kojim su obuhvaćeni radovi na izgradnji trase dužine oko 1,5 km i izgradnja vijadukta Marjanovića draga dužine oko 200 metara.

Završetkom ove prometnice dva ulaza u Mostar, poznatija kao Kobilovača i Žovnica, dobit će alternativu. To jest, svi oni koji ne moraju u samo središte Mostara, a idu iz smjera Čitluka ili Širokog Brijega, moći će koristiti novu modernu prometnicu.

Foto: Večernji list / Južna obilaznica oko Mostara

Kako su naveli iz resornoga ministarstva, radovi na ovom dijelu izvode se planiranom dinamikom te se njihov završetak očekuje do kraja 2023., kada bi i autocesta iz smjera juga, odnosno od Bijače, trebala stići do petlje Mostar jug.

Ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić nedavno je kazao kako se usporedno s trenutačnim građevinskim radovima rješavaju imovinskopravni odnosi s Gradom Mostarom za nastavak dionice.

Podsjetimo, prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića u dužini od 6,7 kilometara završen je prije dvije godine, međutim, za završetak kompletnog projekta potrebno je završiti još 8,2 km - trasa je izrazito zahtjevna.

Foto: Večernji list / Južna obilaznica oko Mostara

Naime, obilaznica podrazumijeva gradnju dvaju tunela, triju podvožnjaka te jednog mosta, a njezinim završetkom premješta se magistralna cesta M6.1 (Široki Brijeg - Mostar), a samim tim i tranzitni promet iz užega gradskog područja.

Trenutačno se sav promet iz zapadne Hercegovine prema M-17 odvija kroz uže gradsko središte ulicama koje nisu uvjetne za preuzimanje tranzitnoga prometa.

Kopirati
Drag cursor here to close