Buk Bijela

Brnabić: Zašto drugih 280 koncesija nisu problem

''Jasno mi je na političkoj razini, ali na racionalnoj razini mi nije jasno protivljenje izgradnji hidroelektrane 'Buk Bijela'", rekla je Brnabić
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 05. 2021. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi nijedan racionalan razlog za protivljenje vlasti Bosne i Hercegovine izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini, uz pitanje kako to da ranije koncesije, koje su davali entiteti ili županije, nisu bile problem, ali ova sada jeste.

"Jasno mi je na političkoj razini, ali na racionalnoj razini mi nije jasno protivljenje izgradnji hidroelektrane 'Buk Bijela'", rekla je Brnabić upitana kako komentira protivljenje Bošnjaka tom projektu.

Ona je podsjetila da je, i u Istočnom Sarajevu prije par dana na isto pitanje, rekla da je u posljednjih 20 godina u BiH izdato 280 koncesija, a sve su ih izdali ili entiteti, ili županije, piše Tanjug.

"Ni u jednoj od tih 280 nije postojao problem. Ako bi ovo sada bio problem, morali bismo da vidimo što nije bilo problema u ostalih 280 koncesija", rekla je Brnabić.

Dodala je i da je 2012. godine bila potpisana koncesija i ugovor s njemačkim investitorom RWE, jednom od najvećih njemačkih energetskih kompanija, za istu hidroelektranu.

"Pogodite koliko je tada bilo žalbi Ustavnom sudu. Nula. Tako da ne vidim koja je razlika između 2012. godine i njemačkog investitora, i 2021. godine i investicije srpske energetske kompanije, EPS-a", rekla je Brnabić.

Ponovila je da ne može da nađe nijedan racionalan razlog za to što je bilo što podignuto pred Ustavnim sudom BiH.

Brnabić je istaknula i da Srbija nastupa kao strani direktni investitor u BiH, u ovom slučaju u Republici Srpskoj, da su urađene sve analize, pravne i financijske, i da je odlučeno da se investira u najboljoj vjeri.

"To su radili i neki pre nas, nisu se suočili s tužbama. Ako bilo što Ustavni sud odluči, a da kaže, da Republika Srpska nije smela da izda tu koncesiju, to će biti ogroman pravni problem za sve ostale investitore koji su dobivali koncesije entiteta ili kantona u proteklom periodu", rekla je Brnabić.

Podsjetimo, dvadeset i četiri zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su 28. prosinca prošle godine zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da se očituje oko rješavanja spora sa entitetom Republika Srpska koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uvjeta za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana (HE) "Buk Bijela", HE "Foča" i HE "Paunci" na rijeci Drini.

Uprkos apelaciji Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, premijeri Srbije i entiteta Republika Srpska Ana Brnabić i Radovan Višković će položiti kamen temeljac za Hidroelektranu ''Buk Bijela'' na rijeci Drini, čiju gradnju će financirati elektroprivrede Srbije i RS iznosu 220 milijuna eura

Kopirati
Drag cursor here to close