A1

Borba s terenom: 500 radnika gradi autocestu kod Zenice

Zbog specifičnosti terena u hodu se traže rješenja i revidira projektna dokumentacija.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 01. 2018. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izgradnji zaobilaznice autoceste A1 kod Zenice na poddionica Drivuša - Klopče i Klopče - Donja Gračanica angažirano je oko 500 radnika, objavila je Federalna televizija navodeći kako se zbog geografskih specifičnosti terena, na zaobilaznici dužine oko osam kilometara nalaze mostovi, tuneli i vijadukti, ali i građevinski objekti za čiju se izgradnju, zbog aktivnih klizišta, mora stabilizirati teren.

Poddionica Drivuša Klopče, uz veliki most na rijeci Bosni dužine 650 metara, s tri prometne trake prolazi kroz zonu klizišta, čije je stabiliziranje izuzetno zahtjevno.

"Na ovoj dionici se nalaze dva ozbiljna klizišta. Ona su do sad umirena, ali za umirenje tih klizišta morali smo potrošiti 25.000 kubika kamena, ugraditi šest kilometara geotehničkih sidara. Imamo u jednom usjeku potporni zid koji je dug 200 metara", rekao je predstavnik JP Autoceste FBiH Ahmed Mušija.

Poseban izazov na ovoj poddionici je bilo izmiještanje regionalnog plinovoda Sarajevo - Zenica u dužini od 2,5 kilometara jer se tijekom radova morao osigurati kontinuitet isporuke plina industrijskim pogonima u ArcelorMittalu. Jednako su zahtjevni i radovi na poddionici Klopče - Donja Gračanica, gdje se grade četiri vijadukta i dva tunela - Ričice i Pečuj. I ova su gradilišta na nestabilnom tlu.


"Zbog lošeg materijala prinuđeni smo koristiti takozvani tunelski kišobran, odnosno cijevni štit specijalnim materijalima kako bismo osigurali rad ljudi i mehanizacije", navodi predstavnik izvođača radova Enver Ajanović.

Zbog specifičnosti terena u hodu se traže rješenja i revidira projektna dokumentacija.

"To je nešto što se stalno mijenja, svakih 10 metara imamo različite geološke uvjete tako da je nemoguće da imamo neko unikatno rješenje za pojas od 300-400 metara. Stalno se moramo prilagođavati trenutnim uvjetima na terenu", ističe Reuf Kadrić, predstavnik JP Autoceste FBiH.

Zaobilaznica autoceste A1 kod Zenice, ukupne dužine osam kilometara vrijednosti oko 140 milijuna eura, trebala bi biti izgrađena do kraja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close