Župan u posjetu županu

Boban u Hercegovini: Tema razgovora brza cesta od Zagvozda, preko Imotskog i Vinjana prema Mostaru

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u Zapadno-hercegovačkoj županijii: Intenzivnija suradnja i češći uzajamni posjeti
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 02. 2022. u 20:54 Bljesak.info
Župan Splitsko-dalmatinske županije u posjetu Zapadno-hercegovačkoj županiji

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku s predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem te gradonačelnicima i načelnicima općina s tog područja, održanom u Grudama u organizaciji tamošnjeg načelnika Ljube Grizelja, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban istaknuo je kako će se suradnja na projektnim aktivnostima između ovih dviju županija u budućnosti intenzivirati.

Uz župana Bobana u posjetu ZHŽ-u bili su i zamjenici župana Stipe Čogelja i Ante Šošić, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić, zamjenik pročelnika Kabineta župana Ivan Baćak te ravnatelj javne ustanove RERA SD Jozo Sarać, piše na službenoj web stranici Splitsko-dalmatinske županije.

Sastanku su nazočili i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša ZHŽ Miroslav Ramljak, gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević, gradonačelnik Ljubuškoga Vedran Markotić te načelnik Općine Posušje Ante Begić. 

Foto: Dalmacija.hr / Župan u Zapadno-hercegovačkoj županijii: Intenzivnija suradnja i češći uzajamni posjeti

Fokus sastanka bio je na projektima, a jedan od njih je i brza cesta od Zagvozda prema Imotskom te od Graničnog prijelaza Vinjani Donji prema Mostaru.

"Projektne aktivnosti u Zapadno-hercegovačkoj županiji su već u poodmakloj fazi, a i naša dionica od Zagvozda do Imotskoga je u fazi projektiranja za lokacijsku dozvolu. Dodirna točka nam je spoj tih prometnica, a dogovorili smo se da ćemo odraditi zajednički sastanak s ministrom Olegom Butkovićem, kada on bude boravio u Splitsko-dalmatinskoj županiji te s predstavnicima projektanata jedne i druge trase", izjavio je Blaženko Boban, dodajući da je na ovom sastanku bilo riječi i o novom operativnom programu vezanom uz fondove Europske unije.

Domaćin sastanka, načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj naglasio je brojke koje govore o važnosti realizacije projekta spomenute brze prometnice.

"70 tisuća kamiona tijekom godine prijeđe preko granice, a tu je i milijun putnika na prijelazu Vinjani Donji te oko 700 tisuća na Vinjanima Gornjim. To je ogroman protok, kakvoga gotovo nema na granicama između Hrvatske i BiH", rekao je Grizelj i naglasio kako su po pitanju infrastrukturnih i gospodarskih projekata, ali i podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini itekako usuglašeni stavovi na današnjem sastanku.

"Župana i izaslanstvo smo upoznali sa svim detaljima neumskog sporazuma, ali i pregovora u Sarajevu i aktivnosti koje se odnose na promjenu izbognoga zakona, kao i potvrdu konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti Hrvata s ostala dva naroda", zaključio je Grizelj.

Tri konstitutivna naroda moraju biti podloga svih pregovora

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban se osvrnuo i na aktualnu političku situaciju vezanu uz položaj Hrvata u BiH.

"Ne mogu razumjeti da će BiH postojati bez tri konstitutivna naroda. To mora biti baza i podloga bilo kakvih pregovora i razgovora. To je ono što je bitno za hrvatski narod u BiH, a samim time je to i interes Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije", rekao je župan Boban.

Kopirati
Drag cursor here to close