Tko žuri, slomi nogu

Blokirano 1,8 milijardi KM za izgradnju autoputa

Blokiran je novac i za projekte prema Hercegovini u vrijednosti od 1,2 milijarde KM. Radi se o sredstvima za gradnju tunela Prenj i dionice od Ovčara do Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 06. 2020. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blokirano je 1,8 milijardi KM za izgradnju autoputa na Koridoru Vc, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je riječ o već odobrenim sredstvima međunarodnih partnera za gradnju više dionica autoputa.

''Umjesto pomoći države, na pomolu je svojevrsna blokada'', piše Avaz i dodaje kako im je ova informacija potvrđena i iz Autocesta FBiH.

Samo u Parlamentu BiH blokirano je oko 600 milijuna KM, koje je lani odobrio EBRD za izgradnju više dionica, ali ugovori nikada nisu odobreni, a sredstva ne mogu biti operativna.

Isto važi i za projekte prema Hercegovini u vrijednosti od 1,2 milijarde KM. Radi se o sredstvima za gradnju tunela Prenj i dionice od Ovčara do Mostara.

Autoceste FBiH zatražile su prije dva mjeseca suglasnost od Vlade FBiH za raspisivanje međunarodnog tendera za izvođača radova za ovu dionicu, ali nikada nisu dobile povratnu informaciju, tvrdi Avaz.

''Bez suglasnosti Vlade ova dionica, koja će skratiti put do mora za 18 kilometara, sada je na čekanju iako je novac već davno osiguran putem međunarodnih kreditora. Ova blokada razlog je zašto Autoceste 36 kilometara autoputa grade uglavnom iz vlastitih sredstava'', piše Avaz navodeći kako je trenutno aktivno osam gradilišta.

Dodaje se kako bi Autoceste FBiH u ovoj godini trebale dodijeliti ugovore u vrijednosti od oko 700 milijuna KM. To su, navodi se, ugovori za dionice Poprikuse-Nemila i Tarčin-ulaz u tunel Ivan. Ovi ugovori trebali su biti potpisani prije dva mjeseca a za dionice Kvanj-Buna i Nemila-Vranduk najesen.

Kopirati
Drag cursor here to close