Počela je gradnja

Blok 7: Jedni vide veliki posao, drugi karcinom

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u tuzlanskoj TE, koji trebaju biti ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW, a snaga novog bloka će biti 450 MW.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 11. 2019. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvođenjem u posao izvođača za pripremne radove, danas počinje izgradnja bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najvećeg poslijeratnog projekta u BiH, objavilo je Oslobođenje. Rok za završetak tih radova je 12 mjeseci, a vrijednost ugovora 17,9 milijuna KM bez PDV-a.

Veliki i ozbiljan posao

''To je jedan veliki i ozbiljan posao, u okviru kojeg će gradilište biti u potpunosti pripremljeno za početak izgradnje bloka 7. Naravno, izgradnja samog bloka će početi i prije završetka pripremnih radova, jer će izvođač biti uvođen paralelno'', kaže za Oslobođenje Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH.

''Mi smo tijekom ovog tjedna uplatili i naknadu i proviziju za izdavanje jamstva Vladi FBiH od 48 milijuna KM i na taj način smo došli do punovažnosti Ugovora o izgradnji i Ugovora o kreditu, tako da sada možemo konstatirati da teku rokovi i da je prosinac 2024. vrijeme kada ćemo, prema dinamičkom planu, moći očekivati da blok 7 bude na elektroenergetskoj mreži BiH'', pojašnjava Salkić.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u tuzlanskoj TE, koji trebaju biti ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW, a snaga novog bloka će biti 450 MW.

Milijun tona uglja manje

''Međutim, to će biti blok s visokom efikasnošću proizvodnje električne energije i on će proizvoditi deset posto više nego ova tri bloka. Na razini godine trošit će 1,1 milijun tona uglja manje i njegova proizvodnja će imati ekološke parametre koji su u potpunosti usklađeni sa najstrožijim kriterijima domaćeg zakonodavstva i s direktivama EU. Znači, kada bude na mreži, imat ćemo novi suvremeni blok kakvi su širom Europe'', kaže Salkić.

Blok 7 će s pratećim objektima zauzimati površinu od 273 hektara i njegova gradnja trebala bi se završiti za pet godina. Ovaj megaprojekat, prema riječima uprave tuzlanske Termoelektrane, značit će oporavak gospodarstva u TK-u, ali i BiH, jer će veliki dio poslova obavljati domaće firme. Mnogo je i drugih benefita od gradnje bloka, navodi Oslobođenje.

''Osigurat ćemo na taj način i energetsku neovisnost FBiH i države, što je jedan od važnijih faktora opstanka na jednom području'', rekao je ranije Izet Džananović, direktor TE Tuzla.

I kantonalni premijer Denijal Tulumović smatra da će ovaj projekt, uz ekonomsku računicu, predstavljati i ekološki iskorak.

Uvjeti za život će biti gori

''Toplinska iskoristivost potrošenog uglja će biti veća, to je jedna od prednosti, a druga su moderna postrojenja, koja će imati filtere za odsumporavanje. Svakako, nije to stopostotno pročišćavanje, ali ekološki je značajno u odnosu na dosadašnja dva postrojenja'', kaže premijer TK-a.

Stanovnici naselja Bukinje, koje se nalazi neposredno uz TE, drugačije razmišljaju. Kažu da godinama žive uz Termoelektranu i da im ništa dobro nije donijela. Ni od bloka 7 ne očekuju puno.

''Kad izađem iz kuće, vidim ove odžake TE, okrenem se iza leđa i vidim šljačišta. Koliko mi smetaju odžaci, toliko mi smeta i šljačište'', kaže za TV1 Muhamed Ponek, mještanin Bukinja.

Ni Pejo Šimić ne očekuje ništa dobro: “Uvjeti za život će biti još gori. Karcinome će nam donijeti.”

Osim zagađenja Tuzle i okolnih naselja, TE Tuzla znatno utječe i na kvalitet zraka u Lukavcu. Tamošnji ekolozi smatraju da će gradnja bloka 7 znatno smanjiti emisiju zagađujućih polutanata u zrak.

''Ako bi se gradnjom novog bloka smanjila količina fosilnih goriva, odnosno količina uglja koji se sprži s četiri na tri milijuna tona, svakako bi ekološka situacija bila povoljnija, smatra Mesud Mehić iz Foruma za zaštitu okoliša Lukavac.

Oba doma Parlamenta FBiH su u ožujku, odnosno travnju odobrila predloženu odluku da Federacija bude jamac Elektroprivredi BiH za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine.

Kopirati
Drag cursor here to close