12 km interesa

Javni interes: Ubrzat će se izgradnja tunela Prenj

Počinje eksproprijacija na tunelu Prenj i dionici Mostar jug - sjever
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 08. 2020. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg, ali i tehnički najzahtjevnijeg projekta na koridoru Vc - tunela Prenj, trebala bi biti ubrzana u razdoblju koje je pred nama, objavio je Večernji list.

Naime, Vlada FBiH donijela je odluku kojom je izgradnja dionice autoceste tunel Prenj na koridoru Vc u dužini od 12 km od javnog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine, a ista odluka donesena je i za izgradnju dionice autoceste Mostar sjever – Mostar jug na koridoru Vc u dužini od 15,4 kilometra, piše Večernji list BiH. 

Pokretanje postupka

Ovim se odlukama utvrdilo kako je Javno poduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar korisnik izvlaštenja nekretnina potrebnih za izgradnju objekta tunela i dionice te bi se naložilo korisniku izvlaštenja da pokrene postupak izvlaštenja nekretnina.

Ovime bi se omogućilo pokretanje postupka izvlaštenja nekretnina na ovoj dionici, što je ujedno i preduvjet za realizaciju projekta izgradnje autoceste na ovoj dionici. Kako je u izjavi za Večernji list objasnio ministar prometa i veza Federacije BiH

Denis Lasić, ove odluke znače da se može krenuti s procesom eksproprijacije te da se sada stvaraju uvjeti za novu fazu u realizaciji ovoga strateški važnog dijela koridora. Tunel Prenj bit će, kazao je, najveći izazov na cijeloj dužini autoceste, a njegovom realizacijom praktički će biti okončana izgradnja koridora kroz Federaciju BiH te omogućeno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje.

Izgradnja u paketu

Lasić je pritom istaknuo i kako u paketu s poddionicom tunel Prenj ide i izgradnja dionice Mostar sjever - Mostar jug. Nabava radova za izgradnju vršit će se po principu žutog FIDIC-a uz elemente zelenog FIDIC-a kako bi se u pogledu konačne cijene izgradnje rizik investitora smanjio na minimum.

Pritom je za financiranje izgradnje dionice Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever osigurana ponuda Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zajedničko financiranje u iznosu od 600 milijuna eura. Uz ovakav financijski aranžman, otvara se i mogućnost prijave za bespovratna sredstva EU-a u iznosu do 120 milijuna eura.

Također, za dionicu Mostar sjever – Mostar jug osigurana je ponuda za zajedničko financiranje od konzorcija domaćih banaka i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 240 milijuna eura, što otvara mogućnost prijave za bespovratna sredstva Europske unije u iznosu do 12 milijuna eura.

Složenost projekta

Osim složene geološke strukture, sigurnost u prometu u ovako dugim tunelima jedan je od prioriteta koji treba razmotriti prilikom projektiranja. U tunelu bi bila projektirana 34 poprečna prolaza za pješake i vozila koja bi omogućila da se sudionici sigurno sklone u drugu cijev ako dođe do incidentne situacije u tunelu.

Da bi se osigurala sigurnost sudionika u prometu prilikom požara, važno je da se projektira ventilacija u tunelu koja će onemogućiti širenje požara prije dolaska vatrogasnih vozila. Ventilacija ovako dugog tunela zauzela bi veliku površinu tunelske cijevi i zahtijevala bi smještaj velikih ventilatora na ulazu i izlazu iz tunela za koje bi bilo potrebno izgraditi duge portalne konstrukcije.


Kopirati
Drag cursor here to close