Suradnja je važna

BiH gradi dalekovod sa CG, a rekonstruira postojeći

Izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih dalekovoda važna je i na regionalnom, a ne samo bilateralnom planu
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 08. 2023. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srna / Sa sastanka

Direktor Nezavisnog operatora sistema u BiH Nemanja Pandurević i izvršni direktor Crnogorskog elektroprijenosnog sustava Ivan Asanović potpisali su danas u Sarajevu memorandum o razumijevanju o preliminarnim aktivnostima za dva energetska projekta ukupne vrijednosti nekoliko desetina milijuna eura.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i predsjednik odbora direktora Crnogorskog elektroprijenosnog sistema Aleksandar Mijušković.

Projekt rekonstrukcije i izgradnje

''Riječ je o projektima Rekonstrukcija postojeće interkonekcije dalekovoda 220 kilovolta Hidroelektrane Perućica-Trebinje i Izgradnja nove interkonekcije dalekovoda 400 kilovolta Brezna`- Sarajevo 20 ili dalekovoda 400 kilovolta Brezna`-Gacko, što će konačno biti odlučeno nakon završetka studije izvodljivosti'', rekao je Pandurević novinarima, piše Srna.

Prema njegovim riječima, značaj ovih projekata ogleda se u povećanju prijenosnih kapaciteta koji su danas veoma bitni jer osiguravaju povećanje mogućnosti integriranja obnovljivih izvora električne energije.

Ukazao je na činjenicu da je u regiji u porastu trend izgradnje solarnih elektrana i vjetroparkova.

''Interkonekcija će, također, povećati sigurnost opskrbe električnom energijom i otklanjanje zagušenja na mreži. Bitno je naglasiti i regionalni značaj realizacije ovakvih kapitalnih projekata'', naglasio je Pandurević.

Partneri iz BiH

Asanović je ocijenio da je danas urađen veoma važan posao s partnerima iz BiH.

Prema njegovim riječima, izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih dalekovoda važna je i na regionalnom, a ne samo bilateralnom planu, posebno u eri ''zelene tranzicije''.

Očekuje uspješnu realizaciju započetih poslova.

Asanović je precizirao da vrijednost ovih projekata premašuje nekoliko desetina milijuna eura.

''Izgradnja i rekonstrukcija dalekovoda uvijek su skupe investicije. Crnogorski elektroprijenosni sistem već je napravio iskorak ove godine i dobio je od Europske komisije značajna sredstva za izradu studije izvodljivosti upravo za ove projekte, a očekuju se i dodatni grantovi do 20 posto u odnosu na ukupnu investiciju'', pojasnio je Asanović.

Kopirati
Drag cursor here to close