Mostar?

Banja Luka se rješava piralena: Stigli stručnjaci

Projekt menadžer nizozemske kompanije „Tauv“ Bodvin Foke će uz pomoć predstavnika Poslovne zone „Incel“ obići sve lokacije na kojima je utvrđeno prisustvo piralena, kako bi sagledao problem u cjelini.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 08. 2019. u 16:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni eksperti, koje je angažirao UNDP, a koji bi trebalo da predlože iduće korake i urade projekat sanacije kontaminiranog zemljišta na području Poslovne zone „Incel“, stigli su u Banju Luku.

Projekt menadžer nizozemske kompanije „Tauv“ Bodvin Foke će uz pomoć predstavnika Poslovne zone „Incel“ obići sve lokacije na kojima je utvrđeno prisustvo piralena, kako bi sagledao problem u cjelini.

U planu je da međunarodni stručnjaci, nakon trodnevnog obilaska, održe sastanak s predstavnicima relevantnih institucija i predlože moguća rješenja spomenutog problema.

 Planirano je da se sastanak organizira u četvrtak, 29. kolovoza, priopćeno je iz entitetskog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Također podsjećaju da je međunarodnim ekspertima dostavljena sva raspoloživa dokumentacija koju su tražili radi izrade prethodne procjene lokacije. Prikupljanje podataka u ovoj fazi se odnosilo na infrastrukturu podzemnih instalacija, arhivu dozvola koje su izdate za gospodarske subjekte u okviru Poslovne zone „Incel“, što podrazumijeva sve dozvole, računajući i poduzeća koja su prestala s radom, zatim geološke i hidrološke podatke, satelitske snimke lokacije, raspored objekata u Poslovnoj zoni te kompletnu podzemnu komunalnu infrastrukturu.

Rješavanje ovog problema zahtijeva nekoliko faza: točnu analizu trenutnog stanja, prijedlog rješenja i odabir najbolje tehnike sanacije kontaminiranog područja, detaljan projekat sanacije i nakon što problem bude riješen – monitoring i praćenje.

Posljednji podatci uzorkovanja podzemnih voda su ohrabrujući, imajući u vidu da su pokazali da koncentracije zagađenja piralenom i teškim metalima nisu veće od dozvoljenih.

Kopirati
Drag cursor here to close